Azem Vllasi: Iz Beograda se diktiraju igre prema Kosovu, BiH i Crnoj Gori

preporučujemo

Nekadašnji visoki funkcioner bivše Jugoslavije Azem Vllasi je komentarisao trenutnu političku situaciju na Balkanu.

Krize na Kosovu i BiH bi se mogle povezati?

– Vučić igra jednu igru na duže staze i da Srbija postane nešto veća nego što je. Za srpski politički korpus raspad bivše Jugoslavije nije okončan dok Srbija ne postane malo veća. U tim planovima povezuju pitanje BiH jer znaju da je Kosovo država i to je nepovratna činjenica, ali na sjeveru je veća koncentracija Srba i tu za početak stvaraju probleme i tako prizivaju kontigent KFOR-a i administraciju UN da bude prisutni na sjeveru. Potom, da se formira zajednica srpskih opština kako kažu u Beogradu. Na taj način, makar na sjevernom dijelu žele sačuvati svoj uticaj i izbjeći to iz jurisdikcije vlasti Kosova – kazao je Vllasi i dodao:

– Istovremeno se igra igra u BIH sa ovim ponašanjem Dodika, istovremeno je na sceni igra prema Crnoj Gori da se ona vrati u okrilje Srbije i polako stopi u Srbiju. To je krajnji cilj. Zato se svako malo stvaraju ekscesi. Iz Beograda se diktiraju igre prema Kosovu, BiH i Crnoj Gori.

Zašto međunarodna zajednica samo promatra?

– Sjećamo se prije 30-ak godina kada je divljao velikosrpski nacionalizam, oni su mislili da su to unutrašnja trvljenja pa se u BiH intervenisalo tek 1995. godine. Onda je Miloševićev režim nastavio svoju harangu, pa je došlo do NATO intervencije 1999. godine pa se cijeli region primirio. Sada na Zapadu procjenjuju da za sada nema potrebe za intervencijom, ali mislim da je kranje vrijeme da se Zapadne zemlje, prije svega SAD, direktnije involviraju i ove negativne procese i dešavanja prema Kosovu, BiH i Crnoj Gori presjeku u sjedištu, u Beogradu. Zapad ima načina da obuzda Srbiju u tome ako bi stav Srbije i Vučića bio decidan da se grade dobrosusjedski odnosi i da se ove tri zemlje ostave na miru. Narodi treba da uživaju sva svoja prava, ali da se ne podstiču tenzije i da nema potrebe da se “brane” Srbi koje niko ne napada.

Pročitajte:  Ratni zločinac u Banja Luci otvorio fondaciju za pomoć zločincima

Prekrajanje granica, da li je moguće?

– Kao što je poznato, onaj famozni Memorandum SANU 1986. godine je prethodio ratovima za stvaranje Velike Srbije. Ovaj drugi Memorandum za polazište ima da se nastavi ista politika, da Srbija bude veća ali da se to stvori mirnim političkim putem. Za krajnju instancu imaju da se prekrajaju granice, ali vidjeli su čemu to vodi i više nema prekrajanja granica na Balkanu – ističe Vllasi.

 

Najnovije

Forto: Nije pokrenuta smjena dr. Bejtovića iz UO ZZO KS

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo razmatraju informaciju Ministarstva zdravstva o slučaju djevojčice Džene Gadžun koja je preminula nakon operacije u...