Badnjević: Uvezeni respiratori se ne koriste na odjeljenjima intenzivne njege

preporučujemo

Sporni uvoz kineskih respiratora u FBiH izvršen od Poljoprivrednog gazdinstva “Srebrena malina” prokomentarisao je Almir Badnjević, doktor nauka iz područja biomedicinskog inženjerstva i ekspertnih sistema, te direktor Verlaba.

On kaže kako se sporni model respiratora uglavnom koristi kao “emergency”, tačnije koristi se u hitnim slučajevima i hitnim kolima, te da se ne koristi na odjeljenjima intenzivne njege.

“Kada se pogledaju preporuke za tretiranje COVID 19 pacijenata, neophodno je da postoji Volume and Pressure Control opcija na respiratorima. Još je bitnije spomenuti da se respiratori sve više i više isključuju iz tretmana COVID pacijenata jer je smrtnost preko 85 posto. Bitno je spomenuti da je trenutna zauzetost respiratora u BiH ispod 10 posto jer samo u FBiH postoji preko 200 respiratora i 200 anestezuioloških mašina koje se mogu koristiti kao respiratori. Samim tim, postavlja se pitanje zašto trošimo pare na respiratore”, kaže Badnjević.

On kaže kako je interesantno da respiratori koje je za potrebe Federacije BiH uvezla “Srebrena malina” nemaju FDA odobrenje te su zabranjeni u Sjedinjenim državama.

“Cijene takvih modela kreću od osnovnog modela od 3.000 dolara, do maksimalno 32.000 dolara sa svim mogućim opcijama koje nudi ovaj proizvođač. Postoje svjetske poznate marke respiratora koje se koriste poput Dragera, GE, Philips, Medtronic, Hamilton, Fisher&Paykel, Mindraya… čija cijena je do maksimalno 70.000 KM”, kazao je Badnjević te napomenuo da se Verlab, kompanija kojoj je on direktor, je mjeriteljska laboratorija koja pruža usluge zakonske verifikacije mjerila u zdravstvu. Samim tim, Verlab se ne bavi uvozom, prodajom, niti distribucijom bilo kakve medicinske opreme.

Respiratori su plaćeni 10,5 miliona KM, a nakon ove vijesti pokrenuta je lavina reakcija. Tužilaštvo Kantona Sarajevo obavijestilo je javnost da je formiralo predmet i provjerava ovu nabavku. U dostupnim registrima Agencije za lijekove nama pomenute firme iz Srebrenice.

Najnovije

Blaž Slišković je novi trener FK Željezničar

Fudbalski klub Željezničar je dobio novog trenera, a to je bh. nogometni stručnjak Blaž Slišković. Ovu odluku donijeli su...