Suđenje Sadinu Bahuni: Ajdin Gljiva očevidac svih tortura

Preporučujemo

Sudsko vijeće Kantonalnog suda Sarajevo kojim predsjedava sutkinja Žana Knežević usvojilo je prijedlog Izeta Baždarevića, branioca Sadina Bahune, optuženog za ubistvo Adnana Ćurevca (27) i Edina Hrnjića (26), zvanog Hole, da se na narednom ročištu sasluša Ajdin Gljiva, na okolnosti odnosa optuženog Bahune i oštećenih Ćurevca i Hrnjića.

Neutralna osoba

Na početku ročišta advokat Baždarević je naveo da je na prethodnom ročištu, kao dodatni svjedok Tužilaštva, svjedočio Aleksandar Lazarevski, dodavši da se radilo o izuzetno neprijateljski nastrojenom svjedoku prema optuženom, iznoseći neistinite tvrdnje i koji je otvoreno prijetio “da će mu glavu skinuti”.

“Ono sve što su radili oštećeni, on (Lazarevski) je to pokrenuo”, rekao je Baždarević.

Dodao je da je Gljiva, koji živi u Nahorevu, neutralna osoba i da je on bio očevidac svih tortura koje je Bahuna pretrpio od oštećenih, počev od fizičkih napada do otimanja njegovog vozila i korištenja za učešće u pljačkama.

Tužiteljica Meliha Dugalija je istakla da je branilac izašao iz okvira prilikom obrazlaganja, te da je već počeo sa završnim riječima. Tužiteljica je zatražila da se odbrana konkretno izjasni na šta se odnosi iskaz Gljive i koje su konkretno situacije gdje je on prisustvovao maltretiranju optuženog. Potom je istakla da se protivi saslušanju ovog svjedoka.

Nakon kraćeg vijećanja Sudsko vijeće je odlučilo da se Ajdin Gljiva sasluša, cijeneći stav Aleksandra Lazarevskog prema Bahuni koji je prikazao na prethodnom ročištu. Podsjetimo, Lazarevski je na prethodnom ročištu ispalio salve prijetnji od otkidanja glave Bahuni, preko konstatacije da će ga prebiti, do toga da Bahuna iz zatvora neće izaći živ.

Družili se

Podsjetimo, braća Aleksandar i pokojni Đorđe Lazarevski, Ćurevac i Hrnjić su se družili sa Bahunom, ali su mu, prema tvrdnjama Aleksandra zamjerili jer je “počeo da glumi velikog dilera” i ne obraća pažnju na staro društvo.

Bahuna je optužen da je 9. jula 2016, ispred kuće u kojoj je živio u Ulici hadži Sulejmanova 11 i u svom vozilu iz automatske puške izrešetao Ćurevca i Hrnjića.

Nastavak suđenja planiran je 15. maj saslušanjem Ajdina Gljive i završnim riječima Tužilaštva, piše Oslobođenje.

Najnovije

Nova karta Evrope za djecu razbjesnila Balkance: Samo medvjed i zelena trava, vi to ozbiljno?

Evropska komisija je povodom Međunarodnog dana mladih na društvenim mrežama predstavila novu dječiju edukativnu kartu Evrope i prikazom područja...