- Advertisement -

Izetbegović: Da nema SDA i međunarodne zajednice u ovoj zemlji bi nastao nered

Preporučujemo

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović ustvrdio je večeras gostujući u Pressingu na N1 da odlasci dva premijera, gubljenje jedne vlade i istupanje zastupnika iz Kluba SDA u državnom Parlamentu ne znači početak kraja stranke, već njen povratak.

“Vidjećete koliko se raspada u oktobru na izborima. Ovo je povratak SDA. Odavno planiramo pročišćavanje redova, mnogi su se ulijenili, spavaju na lovorikama, nekad bili aktivni pa prestali ili su postali sebični, počeli da se zatvaraju i unutar SDA prave neke svoje module, kapsule gdje su oni šefovi gdje imaju svoju malu SDA unutar SDA. Neki su napravili i protuzakonite stvari i mi ćemo to da raščistimo”, rekao je Izetbegović.

Osvrnuo se na odlazak premijera Kantona Sarajevo Dine Konakovića koji je dao ostavku na sve funkcije SDA.

“Konaković je to pripremao, nisam iznenađen. Vidjelo se da ponovo traži neki razlog za malu pobunu. Ima momenata kada njemu nešto postane tijesno, pa se on tako počne ponašati. Ovaj put sam ja prepoznao te stvari na njemu i upozoravao ga da to ne radi. Završi jedan projekat u životu, imaš ogroman budžet, ogromne probleme u Sarajevu i ogromne mogućnosti da riješiš probleme. Ostavi se direktora, fiskalnih računa, nabavci mesa u restoranu…Riješite vodu, probleme prevoza, napravite transverzale, bitne mega projekte u kantonu koji zarađuje više nego cijela RS”, rekao je Izetbegović, dodavši da vjerovatno imaju većinu da smijene Konakovića sa mjesta premijera KS.

Očekivalo se da će jedna od glavnih tema u Mostaru biti Izborni zakon. Tek ste ga onako usput pomenuli. Šta se tu dešava? Hoće li Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, na kraju presječi, iskoristit bonske ovlasti i nakon maja koji ste dobili kao rok da to riješite, proglasiti novi izborni zakon?

“On je to nagovijestio i čudnu je diplomatsku grešku napravio. Sad će svi da dignu ruke i da čekaju da to Inzko riješi, da dođe neki taj zadnji rok i da visoki predstavnik tu stvar riješi. Dva rješenja visokog predstavnika je oborio Ustavni sud BiH i nije ih vratio visokom predstavniku da ih popravi. Ustavni sud je trebao onome ko je kreirao ta rješenja vrati na doradu, a ne politčarima u BiH koji nisu u stanju da nađu kompromis na tim stvarima. Dolazi u obzir da OHR ispravi svoje greške”, kazao je Izetbegović..

Pročitajte:  Senad Pećanin: Konaković je bošnjački Dodik u nastajanju; Čović sa stotinjak hiljada glasova godinama teroriše državu; Bećirović poznat objavljivanju populističkih "otvorenih pisama"

Kako je kazao, SDA je do sada par puta istrčavala u najboljoj namjeri da neke stvari riješe.

Sve u čemu se složi HDZ i ljevičarske stranke, ako nađu balans u tome, povećanje broja zastupnika, SDA neće biti problem. Svako rješenje gdje se oni usaglase, neće biti problem da se riješi”. 

Ako se ne dogovorite, Inzko ne donese odluku, održe se izbori po postojećem Izbornom zakonu, hoće li se desiti ovo što najavljuje lider HDZ-a Dragan Čović, jedna potupna blokada svih institucija u BiH.

“Ne bih rekao. Ko će se usuditi da pravi potpunu blokadu? Za te stvari se ide u zatvor. Ne bih rekao da ima spremnosti bilo koga u ovoj zemlji. Svi nešto prijete, kupe neke poene, da destabiliziraju zaista zemlju svojim nepostupanjem u ovom slučaju, mislim da takve spremnosti nema”

Vi ste optuženi da ste glavni problem. Stiče se dojam da bi sve bilo lako rješeno da nema vas u Predsjedništvu? Je li to tako?

“Međunarodna zajednica se uzda u SDA. To je kičma političkog života u BiH, to osjećam iz kontakta sa njima. Stvari koje su se rješavale mi smo to rješavali sa međunarodnom zajednicom. Reformsku agendu smo mi pisali zajedno sa njima, akcize zajedno radili, zakon o radu zajedno. Mi smo glavni saradnik. Da nemate SDA i međunarodne zajednice, sa ovakvim nedostatkom unutarnje kohezije i nespremnosti na kompromise, u ovoj zemlji bi nastao nered. To dvoje drži BiH na okupu”.

Govorio je i o odnosima sa Srbijom i hrvatskom, odnosno problemima granice i gradnje Pelješkog mosta.

“Nema tu otvorenog pitanja, mi smo priznali Srbiju, Srbija je priznala nas. Problem je demarkacija, obolježavanje toga i ovo što Srbija traži mimo toga. Da se napravi poseban režim za te centrale. Ako se utvrdi da su one srbijanske sto posto, zašto ne bi pomogli ljudima da se nekim žicama to ogradi, da se to korisiti. Tada moraju platiti potopljeno zemljište i korištenje vodnog resursa. Za sve vrijeme i za sve buduće vrijeme to nisu stvari koje se lome preko koljena, ponavljam stoti put, ne znam zašto se neki ljute”, kazao je Izetbegović u Pressingu.

Pročitajte:  Kasumović planira predložiti da Bakir Izetbegović bude nepoželjan u Zenici

Ako se dokaže da je da je Elektropriveda učestvovala u gradnji hidrocentrala?

“Onda se radi o milijardama koje nam nisu platili. Tražit ću da se plati, do zadnjeg penija. Mislim da će se riješti do ulaska Srbije u EU. Treba da riješi otvorena pitanja sa susjednim zemljama, a ako nije u stanju, da pristane na arbitražu”.

Vi poručujete da nema pristanka na to što nudi srbijanska strana?

“Nema pristanka na ono što ni oni ne bi prihvatili. Evo gospodin Vučić da je u mojim cipelama i u mojoj situaciji bi li on pristao na te stvari? Ko bi u ovoj situaciji u kojoj se ja nalazim pristao na takvu stvar? Zašto bih na takvu stvar pristao?”, pita se Izetbegović.

Šta je sa Hrvatskom?

“Ako troše vodu iz Buškog jezera i ne plate nam, o čemu onda pričamo? Ako imamo milijarde maraka vrijednu imovinu u Hrvatskoj i ne vraćaju nam 22 godine, nije to baš dobrosusjedniski. Ako počnete graditi most pa vas upozori EU da niste riješili pitanja sa Bi, vi to dalje ignorišete, dobijete pismo. Ja se moram boriti za prava i interese moje zemlje bez obzira da li to nekome izgledalo incidentno. Možda neko misli da bi to trebalo diplomatskije, mudrije, evo ja to radim ovako. Moramo sačuvati to pravio za našu djecu, za naše unuke”.

Izetbegović se pita zašto ne bi Srbija i Hrvatska pristale na ubrzani rad komisija i rješevanja pitanja.

“Zašto ne bi utvrdili šta je istina sa tim elektranama. Ako Hrvatska i Srbija žele da rade na tome, to je posao od par mejseci. Zvidzić je napisao jedno pismo Plenkoviću oko Pelješkog mosta na koje šest mjeseci nema odgovora”.

Stala je svaka priča oko gradnje, šta ako na proljeće Hrvatska krene u gradnju Pelješkog mosta?

“Mi ćemo tražiti naša prava dalje. Međunarodno pravo poznaje sudove. Ići ćemo prema EU. Ne može EU trošiti svoj novac na nešto što krši zakon, upozorit ćemo na to. Ići ćemo prema EP, Junckeru… Bolje da to riješimo sami”, kazao je Izetbegović

Index.ba

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Išerić: Milanović počinio krivično djelo napada na ustavni poredak BiH

Piše: Dr.sc. Enver Išerić Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, danas je najavio "vruću jesen u Bosni i Hercegovini" zbog posljednjih dešavanja oko...