Bandić: Studenti ne smiju biti ping-pong loptica između Vlade KS i Univerziteta!

Preporučujemo

Pozivam Vladu Kantona Sarajevo da interveniše i osigura izvršenje ugovora koji su studenti potpisali sa Univerzitetom u Sarajevu prije stupanja na snagu novog Zakona o visokom obrazovanju. Činjenica da Univerzitet nije uskladio svoje propise sa novim Zakonom je propust i problem Univerziteta, a ne studenata. Krajnje je neodgovorno i bezobrazno da cijenu tog propusta danas snose studenti, poručio je Muamer Bandić, zastupnik Stranke za BiH u Skupštini KS.

“Kada je zakonodavac, a kasnije i Senat, propisivao da se redovni studenti koji su položili sve ispite iz prethodne godine sa prosjekom ocjena iznad 8,0 oslobode plaćanja školarine za nastavak studija činio je to s namjerom da se djeca motiviraju i da se najboljim među njima olakša finansijski teret školovanja, a ne da ih se prevari.

Međutim, mi danas imamo 427 odličnih studenata Univerziteta u Sarajevu koji su brutalno prevareni i sa kojima se nadležno Ministarstvo i Rektorat UNSA igraju kao da su ping-pong loptice, a ne naši budući stručnjaci u čijim rukama će sutra biti naši životi i budućnost ove države. Sramotno je da se na ovakav način odnosimo prema ovim mladim ljudima, a onda se čudimo zašto odlaze i zauvijek napuštaju Bosnu i Hercegovinu”, naveo je Bandić.

Dodaje da “ako Vlada nije u stanju da osigura izvršenje ugovora, onda je pozivam da izdvoji potrebna sredstva i refundira studente iz budžeta. Ova djeca su to zaslužila svojim radom i zalaganjem i molim vas da ih ne iznevjerimo! Lično ću podržati svako rješenje u korist ove djece!”, zaključio je Bandić.

Najnovije

Smajić o blokadama i ucjenama u Parlamentu BiH: Korektno bi bilo da kažete da vladajuća koalicija ne postoji kako građani ne bi više bili...

Dom naroda Parlamentarne skupštine (PS) Bosne i Hercegovine (BiH) na današnjoj sjednci nije usvojio izmjene tri zakona jer su...