Smajić na obilježavanju 31.godišnjice zločina nad Bošnjacima: U Višegradu se vodila najnemilosrdnija kampanja etničkog čišćenja u BiH

Preporučujemo

Sa Mosta Mehmed paše Sokolovića u Višegradu danas su u Drinu bačene ruže u znak sjećanja na 3.000 ubijenih Bošnjaka ovog grada.

Komemorativnim skupom na višegradskoj ćupriji danas je obilježena 31. godišnjica zločina nad Bošnjacima ovog grada. Još jedna tužna godišnjica u ovom je gradu okupila porodice ubijenih Bošnjaka, udruženja koja njeguju sjećanje na žrtve te brojne zvaničnike.

Obilježavanju i dženazi ubijenim Bošnjacima  prisustvovao je i Džemal Smajić, delegat (Stranke za BiH) u Domu naroda Parlamentarne skupštine, koji je obraćajući se prisutnima istakao da je Višegrad bio jedan od gradova u kojem se vodila najnemilosrdnija kampanja etničkog čišćenja u Bosni i Hercegovini.

–  Iako je čitav taj ratni period obilježen od 1992-1995. godine, najveći zločini, etničko čišćenje, silovanja, ubijanja djece su se odigrali u maju i junu ‘92.godine. Oko 60 posto Bošnjaka ubijeno je i protjerano u ta dva mjeseca ’92.godine – rekao je Smajić.

Dotakao se i presude u Hagu rukovoditeljima srbijanske Službe državne bezbjednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, koji su osuđeni na po 15 godina zatvora.

–  Važno je u ovom momentu, nakon presude u Hagu koja je izrečena 31.maja, podsjetiti se da je u maju mjesecu počela agresija na državu BiH. Višegrad je svjedok tih dešavanja, jer u maju mjesecu je ovdje ušao Užički korpus, čime je počeo čin agresije na državu Bosnu i Hercegovinu i sva zlodjela koja su se dešavala na ovim prostorima. Ubrzo su bili potpomognuti tzv. jedinicom “Osvetnici”, odnosno “Bjeli orlovi”, koji su takođe osnovani u Beogradu, na adrsi Terazije 25. Interesantan je taj naziv “Osvetnici”, ali ne znam zašto i zbog čega su se imali svetiti Bošnjacima koji su jedan miroljubiv narod i koji su sigurno najviše znali cijeniti građanske vrijednosti u državi BiH – naveo je Smajić.

Sa mjesta ovog stratišta Smajić je upozorio da se, efekat tog etničkog čišćenja, ubistva, silovanja, odražava u Višegradu i nakon 31.godinu, te poslao poruku kako se to mora promijeniti.

–     To se odražava u samoj nacionalnoj strukturi Višegrada, koja je jednonacionalna, i na žalost malobrojni povratnici Bošnjaci su izloženi zastrašivanju veličanjem četničkih pokreta, murala srpskim zločincima… . Imali smo nedavno i slučaj brutalnog premlaćivanja porodice Memišević, no, organi koji su bili zaduženi u lokalnoj zajednici Višegrada nisu pronašli odgovorne osobe koje su to uradile. Pozivam  Državnu agenciju za istrage i zaštitu, SIPA-u, da se uključi u taj slučaj i da oni koji su učinili ovo posljednje zastrašivanje Bošnjaka, povratnika u Višegradu, budu pronađeni i sankcionisani – istakao je Smajić.

Najnovije

Smajić o blokadama i ucjenama u Parlamentu BiH: Korektno bi bilo da kažete da vladajuća koalicija ne postoji kako građani ne bi više bili...

Dom naroda Parlamentarne skupštine (PS) Bosne i Hercegovine (BiH) na današnjoj sjednci nije usvojio izmjene tri zakona jer su...