BANDIĆEV ŠAMAR TROJCI U KS: Vozali bi helikopter, a u MUP-u napravili haos

Preporučujemo

Sarajevski kanton je potresla odluka policijskog komesara Nusreta Selimovića. Zastupnik Stranke za BiH Muamer Bandić iznio je šokantne podatke koji ukazuju s kakvim problemom se suočava KS. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Krajem prošle godine sam postavio poslaničko pitanje u Skupštini Kantona Sarajevo  zbog čega Vlada KS nije prihvatila prijedlog Nezavisnog odbora o smjeni policijskog komesara, koji je po sili zakona već tada ispunjavao uslove za odlazak u penziju?! Izgleda, kako stvari ovih dana stoje, da sam odškrinuo Pandorinu kutiju sa  problemima u MUP-u i Upravi policije.

Nakon ostavke komesara Selimovića,  MUP Kantona Sarajevo, ostao je bez policijskih službenika koji uopće mogu i imaju uslove da konkurišu na mjesto policijskog komesara. Razlog je više nego bizaran, banalan i govori o nakaradnom sistemu koji je uspostavljen. Naime, u strukturama MUP-a KS ne postoji osoba u činu glavnog inspektora, što je zakonski uvjet da bi se uopće konkurisalo za poziciju komesara. Do toga nas je doveo maćehinski odnos prema našoj policiji, gdje se godinama odugovlačio ovaj proces.

Dakle, Vlada danas nema koga imenovati na Selimovićevo mjesto, jer niko drugi ne ispunjava zakonom propisane uslove. Vjerovali ili ne?!Pogrešna politika u ovoj oblasti godinama nije dopuštala ni druga činovanja u hijerarhijskom lancu policijskih službenika, te smo u situaciji da hronično nedostaju i drugi policijski službenici i adekvatan komandni kadar.A, vozali bi helikoptere?

Ovo nije jedini primjer diletantizma u  sigurnosnoj politici u Kantonu Sarajevo. Uprava policije je u prošloj godini imala na raspolaganju 20 miliona KM doznačenih sredstava za nabavku opreme, koja nikada nisu realizovana. Svi dobro znamo da policajcima velike probleme u radu pravi loša opremljenost. Nedostaju uniforme,  naoružanje i ostala oprema neophodna za efikasanu borbu protiv kriminala i zaštitu sigurnosti građana.

Gospodo, policijom se ne može upravljati vodeći se ličnim i stranačkim interesima. Sigurnost građana vam nije bila na prvom mjestu. Tačka.

Najnovije

Svi pričaju o novoj ukrajinskoj protuofanzivi, ali gdje će se desiti

S ruskom iscrpljujućom istočnom ofenzivom koja se navodno bliži kulminaciji, pozornost se ponovno usmjerava na planiranu protuofanzivu Ukrajine, za...