Banjalučanin osuđen na četiri godine zatvora u Sloveniji zbog krijumčarenja oružja, tvrdio da mu je smješteno

Preporučujemo

Banjalučanin Ibro Muratović, koji je u decembru prošle godine uhapšen na slovenskoj granici jer je kod njega pronađen arsenal oružja, osuđen je danas na četiri godine zatvora u Okružnom sudu Ptuj.

“Ovo je mladić bez škole i znanja. Izvorno je Rom. Djelo je počinjeno na više nego banalan način, što govori da mu je smješteno. Ostao je siroče, nema više majke”, rekao je Igor Majnik advokat.

Muratović je u torbi ispod sjedišta u autobusu pokušao prokrijumčariti 36 ručnih bombi, sedam pušaka, tri poluautomatske puške, dvije bombe, streljivo i drugu municiju. Prema navodima slovenskih vlasti, ta torba je trebala završiti na crnom tržištu Švedske. Oružje je skrivano u majonezi i čokoladama.

Muratović je na početku tvrdio da mu je sve smješteno, a da mu je torba “podvaljena”, ali je onda priznao krivicu i nagodio se s tužilaštvom.

Papir o priznanju krivnje potpisao je otiskom prsta jer je nepismen, prenose Nezavisne novine.

S druge strane, tužilac tvrdi kako je Muratović ovo djelo počinio svjesno i namjerno. Muratoviću je oduzeto 12.000 švedskih kruna, kao i mobilni telefon.

Nakon hapšenja Muratovića, slovenske bezbjednosne agencije su sarađivale s BiH, a potom je po nalogu Tužilaštva BiH uhapšeno još nekoliko osoba koje se sumnjiči za krijumčarenje oružja iz BiH u Švedsku. U januaru ove godine uhapšeni su Almir Krnjić, Adis Abaz i Adem Abaz kojima je bio određen pritvor, ali ih je Sud BiH naknado ukinuo i odredio mjere zabrane.

Oni su osumnjičeni da su počinili krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s krivičnim djelom neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

U Republici Srpskoj bilo je uhapšeno još šest osoba, zbog istog krivičnog djela. Imale su arsenal oružja koje je trebalo završiti u Goteborgu.

Najnovije

Bolnice sve krcatije, situacija kritična: Epidemija iz Ukrajine mogla bi se proširiti na cijeli svijet!

Bolnice i zdravstvene ustanove širom Ukrajine posljednjih se sedmica susreću s drastičnim povećanjem infekcija zbog otpornosti na antibiotike, zbog...