Banjalučanin osuđen na četiri godine zatvora u Sloveniji zbog krijumčarenja oružja, tvrdio da mu je smješteno

Preporučujemo

Banjalučanin Ibro Muratović, koji je u decembru prošle godine uhapšen na slovenskoj granici jer je kod njega pronađen arsenal oružja, osuđen je danas na četiri godine zatvora u Okružnom sudu Ptuj.

“Ovo je mladić bez škole i znanja. Izvorno je Rom. Djelo je počinjeno na više nego banalan način, što govori da mu je smješteno. Ostao je siroče, nema više majke”, rekao je Igor Majnik advokat.

- -

Muratović je u torbi ispod sjedišta u autobusu pokušao prokrijumčariti 36 ručnih bombi, sedam pušaka, tri poluautomatske puške, dvije bombe, streljivo i drugu municiju. Prema navodima slovenskih vlasti, ta torba je trebala završiti na crnom tržištu Švedske. Oružje je skrivano u majonezi i čokoladama.

Muratović je na početku tvrdio da mu je sve smješteno, a da mu je torba “podvaljena”, ali je onda priznao krivicu i nagodio se s tužilaštvom.

Papir o priznanju krivnje potpisao je otiskom prsta jer je nepismen, prenose Nezavisne novine.

S druge strane, tužilac tvrdi kako je Muratović ovo djelo počinio svjesno i namjerno. Muratoviću je oduzeto 12.000 švedskih kruna, kao i mobilni telefon.

- -

Nakon hapšenja Muratovića, slovenske bezbjednosne agencije su sarađivale s BiH, a potom je po nalogu Tužilaštva BiH uhapšeno još nekoliko osoba koje se sumnjiči za krijumčarenje oružja iz BiH u Švedsku. U januaru ove godine uhapšeni su Almir Krnjić, Adis Abaz i Adem Abaz kojima je bio određen pritvor, ali ih je Sud BiH naknado ukinuo i odredio mjere zabrane.

Oni su osumnjičeni da su počinili krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s krivičnim djelom neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

U Republici Srpskoj bilo je uhapšeno još šest osoba, zbog istog krivičnog djela. Imale su arsenal oružja koje je trebalo završiti u Goteborgu.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...