Općina Centar: Gradnja kružnog toka na Šipu zaustavljena zbog vojnog zemljišta

Preporučujemo

Na inicijativu stanovnika Šipa, predstavnici Općine Centar su danas posjetili ovo naselje kako bi ih upoznali sa aktivnostima u vezi izgradnje kružnog toka koji bi uveliko riješio dugogodišnje probleme saobraćajnih gužvi na ulazu u glavni grad.

Kako važećom planskom dokumentacijom nije bila planirana izgradnja kružnog toka, Općina Centar je provela postupak korekcije izmjena i dopuna Regulacionog plana Poslovna Zona „Šip“ u cilju stvaranja planskog preduvjeta. Također, Općina Centar je finansirala izradu glavnog projekta kružnog toka na Šipu i izmještanja dijela Alipašine ulice. S obzirom da se radi o magistralnoj cesti, koja je u nadležnosti Javnog preduzeća „Ceste Federacije BiH“, Općina Centar je sa pomenutim preduzećem ranije potpisala sporazum kojim su utvrđene obaveze potpisnika.

Sejad Đozo, vijećnik Općinskog vijeća Centar i stanovnik naselja Šip u ime građana je uputio apel svim nadležnim institucijama da se uključe u rješavanje ovog problema.

-Jedan od najvećih problema stanovnika ovog naselja su velike saobraćajne gužve posebno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima na raskrsnici ulica Alipašina i Branilaca Šipa. Rješenje ovog problema je značajno, ne samo za nas stanovnike, nego i za cijeli Kanton Sarajevo jer je sjeverni prilaz gradu jedan od najvećih problema saobraćaja u Kantonu Sarajevo. Posljednjih nekoliko dana ne rade semafori pa je time i gužva znatno manja, a izgradnjom kružnog toka ovaj problem bi zasigurno bio riješen, kazao je Đozo.

Savjetnik općinskog načelnika za investicije Mustafa Resić je naglasio da je interes Općine da se što prije krene sa izmještanjem dijela Alipašine ulice i izgradnjom kružnog toka.

-Odnos načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića naspram ovog problema ogleda se kroz činjenicu da je Općina Centar finansirala izradu glavnog projekta kružnog toka na Šipu i izmještanja dijela Alipašine ulice. Projektnu dokumentaciju je radilo Javno preduzeće „Ceste Federacije BiH“. Prema ranijoj urbanističkoj saglasnosti koju je izdala Općina imali smo dio neriješenih imovinsko-pravnih odnosa koji definiraju mogućnost izdavanja građevinske dozvole. S obzirom da je u pitanju državna, odnosno vojna imovina, razgovarali smo i sa ministrom komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismirom Juskom koji je iskazao puno razumijevanje za rješavanje ovog pitanja.

Cijeneći značaj ovog projekta čijom realizacijom bi se znatno poboljšao protok saobraćaja na ovom lokalitetu, te stvorili planski preduvjeti za početak realizacije I transferzale, apelujemo na Ceste Federacije BiH da u što kraćem roku podnesu zahtjev prema Službi za imovinsko-pravne poslove, geodetske poslove i katastar nekretnina za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Istovremeno upućujemo i molbu prema Komisiji za raspolaganje državnim zemljištem da u što je moguće kraćem roku razmotri zahtjev za preuzimanje dijela zemljišta, a u svrhu realizacije planirane izgradnje, pojasnio je Resić.

Najnovije

Bolnice sve krcatije, situacija kritična: Epidemija iz Ukrajine mogla bi se proširiti na cijeli svijet!

Bolnice i zdravstvene ustanove širom Ukrajine posljednjih se sedmica susreću s drastičnim povećanjem infekcija zbog otpornosti na antibiotike, zbog...