Banke u Britaniji i SAD-a zabranile kupovinu kriptovaluta kreditnim karticama

Preporučujemo

Banke u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama zabranile su upotrebu kreditnih kartica za kupovinu bitcoina i ostalih kriptovaluta, strahujući da u slučaju naglog pada njihove vrijednosti klijenti neće moći vraćati dugove.

Najveći britanski zajmodavac Lloyds Banking Group Plc objavio je u nedjelju da će klijentima s kreditnim karticama zabraniti kupnju kriptovaluta, slijedeći time primjer američkih bankovnih divova JP Morgan Chase & Co-a i Citigroupa.

Zabrana bi trebala zaštititi klijente od gomilanja dugova kupovinom virtualnih valuta na kredit u slučaju da njihova vrijednost naglo padne, pojasnila je glasnogovornica Lloydsa.

Prošle sedmice, Mastercard je objavio da je zbog klijenata koji su kreditnim karticama kupovali kriptovalute obujam inozemnih transakcija u četvrtom tromjesečju uvećan za jedan postotni bod. U to je vrijeme vrijednost bitcoina vrtoglavo rasla, dosegnuvši 16. decembra rekordnih 19.187 dolara na internetskoj platformi Bitstamp sa sjedištem u Luxembourgu.

U međuvremenu je vrijednost najpoznatije kriptovalute dramatično pala, na 7.700 dolara u ponedjeljak oko podneva na Bitstampu, pod utjecajem bojazni da će regulatori širom svijeta oštro ograničiti transakcije digitalnim valutama.

Glasnogovornica američke banke JP Morgan Chase kazala je da trenutno ne obrađuju kupovinu kriptovaluta kreditnim karticama zbog velikih oscilacija njihovih vrijednosti i pratećeg rizika.

Glasnogovornica Citigroupa potvrdila je da su uveli sličnu zabranu, ali nije navela razlog.

Zabrana se odnosi samo na kupnju kreditnim karticama, dok korisnici debitnih kartica još mogu kupovati kriptovalute, prenosi bljesak.info.

Najnovije

EK objavio kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Europska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...