Beč prvi na listi deset gradova najboljih za život

Preporučujemo

Ugledni “The Economist” objavio je listu deset gradova koji su najbolji za život.

Po godišnjem izvještaju istraživačke službe britanskog lista “The Economist”, Beč je i ove godine grad koji je najbolji za život, a iza sebe je ostavio australijske gradove Melbourne i Sydney.

- -

Beč i Melbourne su, u tom istraživanju, svake godine bili u utrci za titulu najugodnijeg grada za život, ali je australijski grad do prošle godine uvijek bio za nijansu bolji.

Na četvrtom mjestu je Osaka (Japan), slijede ga tri kanadska grada (Calgary, Vancouver i Toronto). Među top deset gradova je još jedan evropski grad, Kopenhagen je zauzeo 9. mjesto.

Istraživanjem je obuhvaćeno 140 gradova svijeta, a ocjenjivala se održivost, zdravstvo, kultura, okoliš, obrazovanje, infrastruktura i stopa kriminala. Efekti klimatskih promjena, prvi put, su također uključeni u procjene ove godine.

Beč je postigao gotovo savršen rezultat, s ukupno 99,1 od mogućih 100 bodova. Sydney se popeo sa petog na treće mjesto, a razlog je bio taj što je grad poboljšao kulturnu ponudu i situaciju okoliša.

- -

Pariz je doživio pad za šest mjesta nakon djelimično nasilnih protesta “Žutih prsluka”, te se sad nalazi na 25. mjestu.

– Uz sirijski Damask najmanje poželjni gradovi za život na svijetu su Dhaka u Bangladešu i Lagos u Nigeriji – saopćio je Eurocomm.

Najnovije

Salkić odgovorio Delegaciji EU: Na širenje lažnog narativa nećemo šutjeti

Poslanik u NSRs Ramiz Salkić (SDA) oštro je kritikovao pismo koje je Delegacija EU u BiH uputila žrtvama genocida...