Bećirović: Ako Dodik toliko želi mirni razlaz od BiH, na raspolaganju mu je više graničnih prijelaza da mirno i trajno napusti državu!

Preporučujemo

Povodom ustaljenih izjava Milorada Dodika domaćim i stranim medijima kojim priziva tzv. „mirni razlaz“ u državi Bosni i Hercegovini, kandidat za člana Predsjedništva BiH, prof. dr. Denis Bećirović je odgovorio da „u Bosni i Hercegovini ne postoji nikakva mogućnost ni mirnog ni bilo kakvog razlaza, jer se radi o jednoj nedjeljivoj i suverenoj državi sa hiljadugodišnjom prošlošću i neupitnom budućnošću.“, saopšteno je iz SDP BiH.

„Iz dana u dan, a naročito pred izbore, Dodik truje atmosferu i nastoji kreirati sliku o Bosni i Hercegovini kao državi neizvjesne budućnosti. Javno poručujem Dodiku da nikakvog raspada Bosne i Hercegovine neće biti, ni mirnim ni bilo kojim drugim putem. Ustav BiH vrlo jasno je propisao da kontinuitet ima samo država Bosna i Hercegovina. U Ustavu naše države nema ni jednog člana, ni jedne rečenice koja implicira kontinuitet ili državotvornost entiteta, niti postoji mogućnost priznavanja nečeg nepostojećeg,“ naglašava Bećirović.

- -

„U zemlji u kojoj se još uvijek traže posmrtni ostaci žrtava genocida i ratnih zločina počinjenih s ciljem podjele države Bosne i Hercegovine, prizivanje bilo kakvog razlaza predstavlja vrhunsko licemjerje. Radi se o najopasnijem obliku neodgovorog predizbornog populizma i nepoštivanja bića, historije i prava na mirnu budućnost  građana Bosne i Hercegovine. Dodik zasigurno zna da ovdje nema mirnih razlaza, nema čistih linija, čehoslovačkog šampanjca i humanih preseljenja. Svaki pokušaj  antiustavne secesije i rastakanja suverene i nedjeljive države bi nas neminovno ponovo uveo u nasilje, sukobe i novu veliku nesreću za sve građane ove zemlje,“ dodao je Bećirović i zaključio:

„Ako Dodik već toliko žudi za mirnim razlazom od Bosne i Hercegovine, na raspolaganju mu je niz graničnih prijelaza putem kojih može napustiti našu zemlju. Bosanskohercegovačka Državna granična služba bi ga sigurno pustila da mirno izađe iz države. Njegov ostanak u zemlji kao osobe sa crne liste SAD-a svakako je opterećenje građanima Bosne i Hercegovine. Sigurno je da bi svima, a ponajviše građanima bosanskohercegovačkog entiteta RS, učinio veliku uslugu napuštanjem zemlje i oslobađanjem države od stigme koju nosi.“

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...