Bećirović i Komšić u UN-u: Japan prelomio, glasat će za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Preporučujemo

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su s ambasadorom Japana u UN-u Yamazakijem Kazuyukijem u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku.

Kako je saopćeno iz Bećirovićevog kabineta, Japan je “prelomio” i glasat će za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

- -

Sastanak je održan uoči sutrašnjeg glasanja u Generalnoj skupštini UN-a o Rezoluciji, a Bećirović je na sastanku istakao da je važno da se međunarodna zajednica svrsta na stranu pravde i podrži usvajanje Rezolucije, te je ukazao na globalnu važnost prevencije genocida.

– Također, tokom razgovora izneseni su pravni, moralni, historijski i drugi argumenti za usvajanje rezolucije o obilježavanju sjećanja na počinjeni genocid u i oko Srebrenice. Istaknut je značaj izučavanja genocida u obrazovanju djece i mladih. Integracija ove teme u obrazovni sistem pružit će temelje za izgradnju pravednijeg društva i dugoročno će doprinijeti očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana.

Tokom razgovora ambasador Yamazaki Kazuyuki je poručio da će Japan glasati za rezoluciju – navedeno je u saopćenju, te istaknuto da su se Bećirović i Komšić zahvalili ambasadoru na podršci Japana Bosni i Hercegovini.

Najnovije

Bečarević pojasnio šta podrazumijeva dogovor između SBiH-a, SDA i DF-a za lokalne izbore

Almir Bečarević, predsjednik Kantonalnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u emisiji na N1 je pojasnio šta zapravo...