Bećirović poslao Izetbegoviću 7 pitanja: Od sastanka s Vučićem BiH može imati samo štetu

preporučujemo

Denis Bećirović, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, uputio je sedam javnih pitanja Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku SDA.

– Uprkos mojim, kao i brojnim drugim dobronamjernim upozorenjima i argumentima, sinoć ste javno u Dnevniku D FTV-a ponovo najavili susret s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Imajući u vidu da ne odustajete od ovog višestruko pogrešnog političkog poteza, javno Vas pozivam da bh. javnosti odgovorite na sljedeća konkretna pitanja -saopćili su iz SDP-a Bećirovićevu poruzku Izetbegoviću.

Evo o kojih je sedam pitanja riječ:

Koji organ vlasti u državi Bosni i Hercegovini je ekvivalent funkciji predsjednika Srbije?

U kojem kapacitetu ćete se sastati s predsjednikom Srbije i o kojim konkretnim temama ćete razgovarati s Vučićem?

Zar ne shvatate, gospodine Izetbegoviću, da Vučić i zvaničnici Srbije namjerno izbjegavaju legalne organe vlasti države Bosne i Hercegovine i da koriste svaku priliku da marginaliziraju, slabe i potcjenjuju državu Bosnu i Hercegovinu?

Zašto javno ne odbacite za Bosnu i Hercegovinu krajnje opasnu Vučićevu tezu o “srpsko-bošnjačkom dijalogu”? Ovo pitam jer je Vučić javno najavio da sa Vama može i u kafani pregovarati o tome.

Šta još treba da se dogodi, gospodine Izetbegoviću, pa da shvatite da država Bosna i Hercegovina od takve vrste sastanaka s Vučićem ima samo štetu?

Zar, gospodine Izetbegoviću, dolazak Vučića kao osvjedočenog negatora genocida nad Bošnjacima, u Potočare 2015. godine, nije dovoljna i teška opomena da treba biti oprezan sa takvim političkim manipulantima? Politički ekstrem koji je govorio da za “jednog Srbina treba ubiti 100 Muslimana”, radikal koji je javno postavljao table s likom zločinca Mladića i današnji naprednjak koji i dalje negira genocid nad Bošnjacima treba djelima dokazati da se promijenio a ne praznim riječima.

Zar ne shvatate da Vučić namjerno, u skladu s preporukama Memoranduma SANU II, favorizira međuetničku umjesto međudržavne saradnje iz sasvim konkretnih i nedobronamjernih razloga koje sam Vam detaljno obrazložio u prethodnim javnim obraćanjima po ovom pitanju?

Pročitajte:  Erdogan: Vučiću ću naglasiti važnost mira i stabilnosti u BiH za cijelu regiju

“Gospodine Izetbegoviću, još nije kasno da se predomislite i da pošaljete srbijanskim zvaničnicima poruku da država Bosna i Hercegovina ima legalne organe, legalne predstavnike i dostajnstvo koje nije na prodaju – navodi se.

 

Najnovije

BiH među tri najgore zemlje u Europi po Indeksu percepcije korupcije za 2021.

Po ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije (Corruption Perception Index – CPI) Bosna i Hercegovina zauzela je treće najgore mjesto u...