Begija Smajić: Dodik se igra vatrom, ako je zapali izgorjet će u njoj, a Bosna će opet preživjeti

Preporučujemo

Lider bosanskih Srba i član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik otišao je u Rusiju kako bi dobio savjete i podršku od predsjednika Vladimira Putina tražeći spas od novih sankcija Sjedinjenih Američkih država (SAD).

Nakon jučerašnjeg sastanka, Dodik je u izjavi za RTRS još jednom potvrdio kontinuitet miješanja Rusije u unutrašnja pitanja BiH, kazavši kako se Putin zanima za političku situaciju u našoj državi.

O otvorenom provođenju proruske politike u bh. entitetu Republika Srpska razgovarali smo sa poslanicom Stranke za BiH (SBiH) u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Begijom Smajić.

– Svaka kriza u Bosni i Hercegovini je izazvana izvanbosanskim subjektima. I manje politički pismenim ljudima je jasno da je Dodik, realizator ruskih imperijalnih interesa na Balkanu – kazala je Smajić na početku razgovora za “Index”.

Rastuća islamofobija u Evropi

Smatra kako za takvo stanje dobar dio krivice snose i “glavne” države EU, odnosno njihova neodlučnost da efikasnije djeluju protiv ruskih interesa na Balkanu.

– Jedan od uzroka oklijevanja “Zapadnih demokratija” da pomognu u izgradnji funkcionalnije države Bosne i Hercegovine jeste i rastuća islamofobija u Evropi. Ne uvažava se ni činjenica da je genocid nad Bošnjacima počinila vojska i policija RS-a, te zagovaranje ponovne uspostave Vojske RS-a je ne samo nemorala čin već i protivan međunarodnom pravu – kazala je.

Smajić ističe da iako Rusija i Srbija nastoje da Bosnu i Hercegovinu predstave nemogućom državom, ona to nije.

– Politika Srbije se zasniva na periodnom provođenju ruske imperijalne politike. Suština ruske i srbijanske politike je nestanak države Bosne i Hercegovine i Bošnjaka kao političkog naroda, na način da se pokaže kako je Bosna i Hercegovina nemoguća država, što nije tačno – navela je.

Sluga Srbije i Rusije

Dodaje kako u Bosni i Hercegovini ne postoji Dodikova politika, te da on samo sprovodi rusku i srbijansku politiku.

– Vrlo je vješt i vrijedan sluga tih politika čiju najveću cijenu treba da plati država Bosna i Hercegovina i Bošnjaci na najtragičniji način, nestankom, odnosno uništenjem – upozorava ona.

Crvena linija

Naglašava kako pokušaj vraćanja nadležnosti države BiH na entitetski nivo u NSRS predstavlja crvenu liniju, na koju će Bošnjaci znati odgovoriti.

– U svakom poslu imaju crvene linije pa i u politici. Mislim da predstavnici bošnjačke politike neće sjediti skrštenih ruku na konkretne poteze urušavanja države Bosne i Hercegovine. Bošnjaci nemaju rezervne države, ovu jednu jedinu ne smijemo dozvoliti da izgubimo. Dodik se igra vatrom, ako je zapali izgorjet će u njoj, a Bosna će opet preživjeti – poručila je.

Historijska istina

Begija ukazuje na opasnost podučavanja djece od najranijeg uzrasta da su zločinci heroji. Posebno je opasno kada glorifikacija zločinaca uđe u školske udžbenike.

Bošnjaci, govori nam, moraju pisati udžbenike i predstavljati historijsku istinu onakvom kakva ona jeste.

– Kada su u pitanju objektivne historijske činjenice, u udžbenicima, njih treba nanovo napisati. Nije Karadžić jedini zločinac koji se veliča kao heroj. Ima ih još. Zato bi udžbenike historije trebalo iznova napisati. Ako to nije moguće onda je na bošnjačkim historičarima potez da kažu i napišu historiju onakvu kakva ona jeste, a to je da je bio genocid nad Bošnjacima, da ga je počinila Vojska i policija Rs-a, te da Karadžić i Mladić nisu heroji već zločinci.

Učenici koje podučavaju od najranijeg uzrasta da su ratni zločinci heroji, mogu samo postati zločinci, jer će se izgraditi ličnosti koje će smatrati da su sistemsko ubijanje, silovanje, protjervanje,… civilizacijske vrijednosti – zaključuje u razgovoru za “Index” Begija Smajić.

Najnovije

Nogometaš uhapšen nakon što je sudiji slomio rebra i nos tokom napada na terenu

Nogometaš iz nižih engleskih liga uhapšen je zbog sumnje da je teško napao sudiju. Dave Bradshaw je vodio subotnji okršaj...