Dodikov koalicioni partner Petar Đokić priznao genocid u Srebrenici

preporučujemo

Ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske i predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić izjavio je da se u Srebrenici desio genocid i da ge ne treba negirati.

Đokić je tokom gostovanja na RTRS-u kazao da je Valentin Inzko pogriješio donošenjem izmjena Krivičnog zakona BiH, kojim se kriminalizuje negiranje ratnih zločina, uključujući genocid, ali da sam genocid ne treba negirati.

– Ja mogu prihvatiti da je legitimno zahtijevati donošenje takvog zakona, a zar ga nismo mogli u nekoj proceduri mi donijeti sami, ali ne na način da bi sadržaj zakona izdiktirala neka radna grupa koju su obrazovali samo Bošnjaci u BiH. To je problem odnosa prema takvom zakonu. A da li treba negirati genocid koji se desio ili ne, ne treba ga negirati. Pitanje je da li genocid ima te razmjere, za koje je neko rekao, a to je sada zvanična verzija – rekao je Đokić.

Đokićeva Socijalistička partija je dugogodišnji koalicioni partner SNSD-a te je još od 2006. godine dio vladajuće većine u Republici Srpskoj. Đokić je 2010. godine imenovan ministrom rada i boračko-invalidske zaštite RS-a, a 2014. ministrom industrije, energetike i rudarstva. Trenutno SP u NSRS-u ima četiri zastupnika.

Pročitajte:  Ministrica finansija RS-a danas u Tužilaštvu BiH zbog napada na ustavni poredak

Najnovije

Mesić: Republika Srpska je nastala na genocidu

Posljednji predsjednik Predsjedništva nekadašnje Jugoslavije, prvi premijer Hrvatske, pa predsjednik Sabora i predsjednik Hrvatske i to u dva mandata,...