Trump: Opstanak Ukrajine je važan za SAD

Preporučujemo

Donald Trump rekao je da je opstanak Ukrajine važan za Sjedinjene Države, što je promjena tona nekoliko dana prije nego što Zastupnički dom američkog Kongresa predvođen republikancima treba glasovati o paketu pomoći Ukrajini od 61 milijarde dolara.

Bivši predsjednik nije podržao paket, a većinu svog posta na svojoj platformi Truth Social posvetio je pritužbama da evropski saveznici SAD-a ne troše dovoljno za potporu Ukrajini. Neki desničarski republikanci protumačili su objavu kao signal da se protivi trenutnom paketu pomoći, iako Trump to nije eksplicitno rekao.

- -

Ipak, činilo se da je post jedno od prvih Trumpovih priznanja da je opstanak Ukrajine važan sigurnosni interes SAD-a. Tokom prošle godine, kada je upitan o sukobu u razgovoru za televiziju CNN, Trump je odbio reći želi li da Ukrajina dobije svoj rat s Rusijom .

– Zašto Evropa ne može dati jednako novca koliko su Sjedinjene Američke Države uložile kako bi pomogle zemlji u očajničkoj potrebi, napisao je u četvrtak.

“Kao što se svi slažu, ukrajinski opstanak i snaga trebali bi biti puno važniji Evropi nego nama, ali je također važna i nama! POKRENI SE EVROPO!”

Trumpova objava uslijedila je dan nakon što je pohvalio Poljsku, nakon sastanka u Trump Toweru u New Yorku s poljskim predsjednikom Andzrejem Dudom. Bivši predsjednik i poljski lider razgovarali su o Dudinom prijedlogu da članice NATO-a troše najmanje 3 posto svog bruto domaćeg proizvoda na odbranu, rekao je dužnosnik kampanje.

- -

Trenutačno se od njih traži da troše najmanje dva posto BDP-a.

Republikanski predsjedatelj Zastupničkog doma američkog Kongresa Mike Johnson rekao je da će dom glasovati o paketu pomoći Ukrajini u subotu, unatoč žestokim prigovorima desnog krila njegove zastupničke skupine.

Najnovije

Spor 40 zastupnika s rukovodstvom Doma: Podnesen zahtjev Ustavnom sudu BiH da naloži odgodu izbora Vukoje

Federalna zastupnica Jasmina Bišćević Tokić (SDA) danas je, uime opozicionih klubova zastupnika SDA, DF-a i SBiH, predala zahtjev Ustavnom...