EU misli da Kina isporučuje Rusiji komponente za izradu oružja

Preporučujemo

Evropska unija bilježi indikacije da Kina Rusiji isporučuje komponente koje bi se mogle koristiti za izradu oružja i strahuje da bi se Kina mogla ohrabriti da isporuke poveća ako oslabi odlučnost Zapada da se suprotstavi ruskom ratu u Ukrajini, rekao je visoki zvaničnik EU.

Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Evropske komisije, rekao je da se sastao s američkim zvaničnicima tokom posjeta Washingtonu kako bi naglasio važnost odobravanja dugo odgađane američke pomoći Ukrajini.

- -

Zvaničnici SAD-a prošle su sedmice izvijestili novinare o materijalima koje Kina dostavlja Rusiji, uključujući tehnologiju za bespilotne letjelice i projektile, satelitske snimke i alatne strojeve, koji nisu smrtonosno oružje, ali pomažu Rusiji obnoviti vojnu opremu kako bi održala svoj dvogodišnji rat u Ukrajini.

Dombrovskis je na sastanku američkog think tanka Vijeće za vanjske odnose (CFR) rekao da EU radi sa Sjedinjenim Državama na suzbijanju izbjegavanja sankcija protiv Rusije, ne iznoseći detalje.

Rekao je da u EU postoji zabrinutost zbog postupaka Kine u vezi s Ukrajinom, posebice nedavnih indikacija da isporučuje komponente Rusiji.

“Vidimo da Kina prati stanje držeći se sa strane i gleda kako iskoristiti situaciju, a u posljednje vrijeme nažalost bilježimo znakove da Kina isporučuje komponente i raznu vrstu opreme Rusiji.”

- -

Rekao je da oprema uključuje predmete dvostruke namjene, a ne oružje kao takvo, ali su te radnje pokazale koliko je važno učvrstiti odlučnost Zapada da podrži Ukrajinu.

Rekao je da je, ako Zapad “ne pokaže potrebnu odlučnost da zaustavi rusku agresiju, uvede sankcije Rusiji, pruži svu potrebnu potporu Ukrajini… to je vrlo opasno i imat će vrlo negativne posljedice.”

“Očekuje se da će američki državni sekretar Antony Blinken iznijeti slične probleme tokom svog skorog posjeta Kini”, rekao je glasnogovornik State Departmenta ove sedmice.

SAD je upozorio Kinu neka ne pomaže Moskvi u ratnim naporima još od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, koja je uslijedila samo nekoliko sedmica nakon što su Rusija i Kina proglasile “partnerstvo bez ograničenja.”

Glasnogovornik kineske ambasade rekao je da Kina nije akter u ukrajinskoj krizi i da se ne bi trebalo miješati u nesmetanu trgovinu između Kine i Rusije ili je ograničavati.

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...