Bećirović uputio inicijativu o proglašenju 9. januara danom sjećanja na žrtve ratnih zločina i genocida

Preporučujemo

Poslanik Predstavničkog doma Parlamenatrne skupštine BiH (PD PSBiH), Denis Bećirović, uputio je Javni poziv rukovodstvu PD PSBiH Borjani Krišto, Šefiku Džaferoviću i Mladenu Bosiću da se na dnevnom redu naredne sjednice Predstavničkog doma legalno i poslovnički uvrsti “Prijedlog zakona o proglašenju 9. januara danom sjećanja na žrtve ratnih zločina i genocida koje su počinili organi samoproglašene i nelegalne tzv. Srpske republike Bosne i Hercegovine/Republike Srpske”.

“Obilježavanje 9. januara je antidejtonski, antiustavni, anticivilizacijski i uvredljiv čin neodgovornih političara u manjem bosanskom entitetu RS. Ako međunarodna zajednica ne zaustavi ovo antidejtonsko ponašanje onda je sasvim legitmno da i mi organizirano i argumentirano zatražimo povratak na snagu legalnog Ustava Republike Bosne i Hercegovine.

- -

Ne smijemo biti kukavice koje se boje reći istinu i ukazati na elementarne historijske, pravne, sudske i naučno utvrđene činjenice. Ovo moramo javno reći i učiti i buduća pokoljenja da ne zaborave u čemu je suština 9. januara 1992. Samo ako budemo slijedili istinu i pravdu osigurat ćemo sigurniju budućnost za sve građane i narode Bosne i Hercegovine”, oglasio se Denis Bećirović.

Prenosimo tekst pisma od 8.1.2018. u cjelosti:

Sarajevo, 8. januar 2018. godine

JAVNI POZIV

- -

POSLANIKA U PREDSTAVNIČKOM DOMU PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BOSNE I HERCEGOVINE DENISA BEĆIROVIĆA

ČLANOVIMA KOLEGIJA PREDSTAVNIČKOG DOMA PS BIH DA U DNEVNI RED NAREDNE SJEDNICE PREDSTAVNIČKOG DOMA UVRSTE LEGALNO I POSLOVNIČKI PREDLOŽENU TAČKU DNEVNOG REDA POD NASLOVOM:

„PRIJEDLOG ZAKONA O PROGLAŠENJU 9. JANUARA DANOM SJEĆANJA NA ŽRTVE RATNIH ZLOČINA I GENOCIDA KOJE SU POČINILI ORGANI SAMOPROGLAŠENE I NELEGALNE TZV. SRPSKE REPUBLIKE
BOSNE I HERCEGOVINE/REPUBLIKE SRPSKE“

Gospođo Krišto,
Gospodo Džaferović i Bosić,

Presudama najviših svjetskih sudova i u brojnim relevantnim naučnim radovima dokazano i utvrđeno je da se 9. januar 1992. može vezivati samo za sljedeće zločinačke aktivnosti: agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu, pokušaj stvaranja velike Srbije, genocid, kulturocid, zločine protiv čovječnosti, udruženi zločinački poduhvat, mučenja i ubijanja u koncentacionim logorima smrti, masovna silovanja, nasilna protjerivanja i deportacije, teroriziranje civila u bosanskohercegovačkim gradovima, vandalska uništenja privrednih, stambenih i duhovnih dobara. Dakle, i sudski i naučno je dokazano da je to najcrnji datum u bosanskohercegovačkoj i evropskoj historiji nakon Drugog svjetskog rata.

Imajući naprijed navedeno u vidu, prije nešto više od godinu dana (6. janura 2017. godine) u parlamentarnu proceduru sam dostavio, u skladu sa ustavnim i poslovničkim odredbama, prijedlog zakona o proglašenju 9. januara Danom sjećanja na žrtve ratnih zločina i genocida koje su počinili organi samoproglašene i nelegalne tzv. Srpske republike Bosne i Hercegovine.

Također, devet dana prije (29. decembra 2016. godine) u parlamentarnu proceduru sam uputio i poslaničku inicijativu kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu PS BiH, sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi Strategiju prevencije masovnih zločina i genocida u Bosni i Hercegovini.

S obzirom da su potpuno ispoštovane sve ustavne, poslovničke i druge pretpostavke da se ove obavezne tačke dnevnog reda nađu na dnevnom redu Predstavničkog doma, javno vas pozivam da prestanete opstruirati uvrštavanje u dnevni red legalno dostavljenih i poslovnički uokvirenih prijedloga.

Neuvrštavanem ovih tačaka u dnevni red Predstavničkog doma grubo ste prekršili, između ostalog, sljedeće odredbe Poslovnika: član 20. koji precizira nadležnosti Kolegija, a posebno tačke „a) stvaranje pretpostavki za potpuno ostvarivanje prava i dužnosti poslanika, koji je u vezi sa obavljanjem njihove dužnosti“; član 27. koji definira dužnosti predsjedavajućeg Doma, a posebno stava (1) i tačaka „h) brine o dosljednoj primjeni ovog poslovnika“ i „j) stvara pretpostavke za potpuno ostvarivanje prava i obavljanje dužnosti poslanika u okviru nadležnosti Doma“, članova 106. st. (3) i (5) i 107. kojima se regulira procedura po podnošenju prijedloga zakona.

Istovremeno, dok Kolegij Predstvaničkog doma PS BiH opstruira legalno dostavljene prijedloge poslanika na državnom nivou, u manjem bosanskom entitetu RS nastavlja se nelegalna praksa flagrantnog kršenja konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH. Time se očigledno nastavlja antidejtonska aktivnost s ciljem rušenju ustavnog poretka države Bosne i Herecgovine.

Antidejtonsko i neustavno obilježavanje 9. januara u manjem bosanskom entitetu RS predstavlja nesagledivo opasno kršenje suštinskih dijelova Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Očigledno je da predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik, zajedno s njegovim mentorima iz Beograda, i dalje otvoreno i brutalno ruše ustavni poredak države Bosne i Hercegovine.

Nepoštivanje konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH otvoreno je pozivanje na nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. Nastavak ovakvog destruktivnog pristupa je svojevrsni poziv i uvertira u druga krivična djela protiv integriteta, suvereniteta i nezavisnosti države Bosne i Hercegovine. Zato mora postojati odgovornost za antidejtonske i antiustavne poteze pojedinih političara iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta koji svojim antidejtonskim aktivnostima žele rušiti mir i ustavni poredak države Bosne i Hercegovine.

Gospođo Krišto,
Gospodo Džaferović i Bosić,

Obilježavanje 9. januara je antidejtonski, antiustavni, anticivilizacijski i uvredljiv čin neodgovornih političara u manjem bosanskom entitetu RS. Ako međunarodna zajednica ne zaustavi ovo antidejtonsko ponašanje onda je sasvim legitmno da i mi organizirano i argumentirano zatražimo povratak na snagu legalnog Ustava Republike Bosne i Hercegovine.

Ne smijemo biti kukavice koje se boje reći istinu i ukazati na elementarne historijske, pravne, sudske i naučno utvrđene činjenice. Ovo moramo javno reći i učiti i buduća pokoljenja da ne zaborave u čemu je suština 9. januara 1992. Samo ako budemo slijedili istinu i pravdu osigurat ćemo sigurniju budućnost za sve građane i narode Bosne i Hercegovine.

Nelegalno proglašenje „Srpske republike BiH“ bilo je u funkciji ostvarenja zločinačkog projekta stvaranja velike Srbije i pripreme oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Tog dana je grupa odmetnutih poslanika (petokolonaša) legalne Skupštine Bosne i Hercegovine suprotno Ustavu proglasila stvaranje nelegalne i nepriznate paratvorevine koja se proglasila sastavnim dijelom velike Srbije. Srpski narod u Bosni i Hercegovini treba da se ugleda na antifašiste Srbe koji su zajedno sa antifašistima iz drugih naroda učestvovali na zasjedanjima ZAVNOBIH-a, a nikako na presuđene ratne zločince koji su proklamovali politiku razdvajanja naroda i ukidanja odluka ZAVNOBIH-a.

Nažalost, političko rukovodstvo i druge strukture bosanskog entieta RS, u skladu sa velikosrpskom ideologijom, politikom i praksom, i dalje falsificiraju historijske činjenice i negiraju počinjeni genocid nad Bošnjacima, te na sve moguće načine opstruiraju jačanje države Bosne i Hercegovine i konstantno sprovode antidejtonsku politiku secesije, uništavanja i uništenja države Bosne i Hercegovine. To se mora zaustaviti!

Moramo učiti buduće generacije da nikada više ne koriste amoralni eufemizam „etničko čišćenje“ umjesto riječi genocid. Eufemizam „etničko čišćenje“ nametnula je propaganda režima Slobodana Miloševića kako bi umanjila zločin genocida u Bosni i Hercegovini, a nažalost ovaj termin prihvatio je i dio međunarodne zajednice.

Zvaničnici manjeg bosanskog entiteta, napokon, moraju shvatiti elementarnu pravnu činjenicu da je ovaj entitet administrativno-teritorijalna jedinica unutar suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine koji kao takav egzistira tek od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Svaki pokušaj uspostavljanja kontinuiteta bosanskog entiteta RS sa nelegalnim, nepriznatim i samoproglašenim tvorevinama je neprihvatljiv, štetan i pravno neosnovan. Entiteti u državi Bosni i Hercegovini priznati su tek u Dejtonu, i kao takvi nemaju nikakakav kontinuitet i nisu historijski i demokratski formirane administrativno-teritorijalne jedinice.

Obilježavanje 9. januara u bosanskom entitetu je uvredljivo i za modernu Evropu i Ujedinjene nacije jer predstavlja ozvaničenje politike koja je osmislila i sprovela sistematske masovne zločine, etničko čišćenje, masovna ubistva civila, masovne grobnice i genocid. Ta politika je, između ostalog, osmišljena i u neustavnim dokumentima za formiranje tzv. srpske države na teritoriji države Bosne i Hercegovine upravo 9. januara 1992.

Imajući u vidu da zvaničnici bosanskog entiteta RS nastavljaju kontinuirano negiranje Ustavnog suda države Bosne i Hercegovine, pozivam i ovlaštene predstavnike međunarodne zajednice da odlučno reagiraju na ovo očito kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

Na kraju, entitetski čelnici iz RS-a moraju znati da nepoštivanjem ustavne odredbe o Ustavnom sudu BiH direktno dovode do nepoštivanja i odredbe o postojanju entiteta u nezavisnoj, suverenoj i nedjeljivoj državi Bosni i Hercegovini”, stoji u pismo Denisa Bećirovića.

Najnovije

Vladimir Orlić zvanično izabran za direktora BIA

Vlada Srbije je danas donijela rješenja o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbjednosno-informativne agencije Srbije. Saglasnost za njegovo imenovanje dao...