Bešlagić: Patriota je kada plaćaš porez u državi i ne kradeš, a ne samo kada okačiš zastavu na Facebook

Preporučujemo

Bh. glumac Enis Bešlagić posljednjih dana izazvao je mnogo pažnje u javnosti nakon pojavljivanja na skupu podrške novoosnovanoj političkoj stranci “Narod i pravda” odnosno svog govora u sarajevskom Domu mladih, ali i na društvenim mrežama dan poslije.

Bešlagić je danas bio gost emisije ‘Nedjeljom u 2″ na HRT-u kod novinara Aleksandra Stankovića, gdje je između ostalog, govorio o situaciji u BiH iz svog ugla, odnosu među bh. političkim elitama, društvenoj zbilji u Bosni i Hercegovini, te zašto šalje žestoke poruke vlastima svoje domovine.

- -

 “Nas prvo nauče da ja znam da si ti Srbin, kao što ti znaš da sam ja musliman i Bošnjak. Problem kod nas, na ovim prostorima generalno, je što prvo uče djecu da se kao svrstaju, da znaju ko je ko, a tek onda da znaju kakav je čovjek, šta radi i da li je kvalitetan”, rekao je Bešlagić.

Bešlagić smatra da će i djeca današnjih generacija vjerovatno biti “inficirana” istim problemom.

“Ali sve ide iz kuće. Teško je pobjeći od toga. Ipak, dijete se danas odgaja na društvenim mrežama. Ja sam dao prijedlog u BiH, pošto se ne mogu dogovoriti ko je upravu, a ko nije, da naša djeca budu dobra u hemiji i informatici i drugim oblastima, pa da izmisle nove lijekove i nove softvere. O takvim stvarima treba pričati, a ne o onima koje nas dijele jer o njima sve znamo.”

Gostujući na HRT-u Bešlagić je kazao da je u korupcija zavladala BiH te da je odlučio biti podrška Elmedinu Konakoviću “koji je glasno i jasno progovorio o svojoj bivšoj stranci.”

- -

“Konaković je glasno progovorio o svojoj bivšoj stranci, koja je imala bitnu ulogu u tom ratu i imala je zaista i pozitivnu priču, ali nisu bili jedini koji su branili BiH niti imaju pravo uzeti to sebi za ekskluzivno da oni budu nosioci svega i što je moralno, vjersko, odbrana Bosne i sve vrijednosti.”

Bešlagić smatra da su se iza vjere počeli kriti i opravdavati kriminal.

“Mi jednostavno se želimo razgraničiti da oni koji kažu za sebe da su vjernici i pošteni da dignu glas i da ukažu na problem. Dino Konaković je izbačen iz stranke kada je ukazao na kriminal i  kada je rekao da mu je narod bitniji od stranke, iako mu je stranka rekla da mu stranka mora biti ispred građana. Ja sam stao iza njegovog stava i hrabrosti. Svim narodima i građanima u BiH treba jedan glas koji će podržati to, a ja sam ponosno stajao taj dan jer smatram da svi moramo dati svoj stav.”

Patriota je kada plaćaš porez u državi i ne kradeš, a ne samo kada okačiš zastavu na Facebook, mišljenja je Bešlagić.

On je u nedavnom govoru na skupu podrške novoj političkoj stranci “Narod i pravda” kazao da je nacionalna svijest iz 1991. godine prerasla u fašizam.

“Fašista ima na cijelom Balkanu, ima ih svugdje, na cijelom svijetu. Ja neću mesti tvog prag u Hrvatskoj. Ja smatram da ja trebam mesti ispred svog praga. Fašizam je kada pokradete sirotinju, pokradete djeci novac za lijekove, da ne možete skupiti za aparate za kemoterapiju, kada nas toliko srozate i obespravite, kada 25 godina pljačkate, kada imate vile od 2,5 miliona, mašineriju, ljude koji kao prijete ovima ako se ne pobune, kada zaposlite ljude preko veza i štela i oni su vaši glasači. Govorim o vladajućim strukturama u BiH i sve su takve. Oni su jednostavno trovači naroda, da bi mogli vladati u svojim torovima i hrane ih nacionalizmom”, poručio je Bešlagić.

Gost emisije “Nedjeljom u 2” je kazao da se pravi vjernik neće nazvati vjernikom, a istovremeno stati iza zločinaca ili pružati ruku lopovima, prenosi N1.

“Želim da se ljudi distanciraju iz svih vjerskih ustanova, bilo to crkve, džamije ili sinagoge. Vjerske vođe moraju jasno i glasno reći ko su i šta su. Ne može niti jedan premijer ako dođe zadnji da mu se napravi red da on dođe prvi i da se njemu klanja. Mi smo od njih napravili božanstva, a neki od njih su se napravili bogovima da određuju ko je vjernik, a ko nije.”

Najnovije

Na 32. godišnjicu zločina u Kalinoviku porodice žrtava apeluju na uklanjanje murala Ratka Mladića

U organizaciji Udruženja porodica žrtava "Istina Kalinovik 92" danas je obilježena 32. godišnjica zločina nad Bošnjacima iz ovog grada...