Bez gužvi za vozače koji putuju iz Briješća

Preporučujemo

Nakon završetka prve faze Devete transverzale, saobraćajnice koja će povezivati dva dijela općine Novi Grad, prije mjesec je počela izgradnja mosta preko željezničke pruge. U toku je postavljanje šipova, odnosno nosača stubova mosta koji se gradi, a čija je vrijednost oko 7 miliona KM. Biće to najkraća veza za kretanje vozila iz pravca naseljenih mjesta sa desne strane Miljacke prema Alipašinom Polju i dalje prema centru grada i Ilidži.

Špice

Općina je sada podijeljena željezničkom prugom na dva dijela, i to stvara velike saobraćajne gužve naročito posljednjih godina kako se u Sarajevu povećava broj automobila. Njenom izgradnjom u velikoj mjeri će se riješiti taj problem u općini Novi Grad, a prije svega naselja Boljakov i Buča Potok, Briješća i ostalih naselja koja prilikom prelaska u drugi dio grada imaju puno problema, naročito u jutarnjim i popodnevnim špicama. Kako je istakao Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad, konačno se došlo u fazu da se krene sa izgradnjom mosta.

- -

– Bilo je komplikovano završiti projektantsko rješenje, s obzirom na to da se radi o mostu preko željezničke stanice, gdje ima šest kolosijeka željezničke pruge, kao i obezbijediti finansijska sredstava, koja su najvećim dijelom osigurana putem Ministarstva saobraćaja KS-a. Općina je koordinirala aktivnosti oko izdavanja građevinske dozvole, pripreme projekata, rješavanja imovinskopravnih odnosa itd, izjavio je Efendić.

Kružni tok

Dodao je da je prva faza projekta od Ulice Džemala Bijedića prema Boljakovom Potoku završena, te da je u toku izrada idejnog projekta za kružni tok koji će se u sklopu Devete transverzale graditi u Boljakovom Potoku, a koji predviđa da kružni tok, umjesto na nasipu, bude na stubovima i da se prostor ispod njega može koristiti dijelom kao trg, dok bi u drugom dijelu bio smješten jedan broj poslovnih objekata.

Planirano je da se kompletna saobraćajnica završi u narednoj godini, a ukupna vrijednost projekta je nešto manja od 15 miliona KM.

Najnovije

Dodik podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koji ne priznaje, ali je povukao nakon prozivki

Predsjednik Republike Srpske i najjače političke partije u tom entitetu Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik uputio je Ustavnom sudu...