BiH i Svjetska zdravstvena organizacija potpisuju novi ugovor o saradnji

preporučujemo

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija kazao je da će BiH i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potpisati danas novi dvogodišnji ugovor o saradnji.

Nakon sastanka s direktorom Regionalne kancelarije za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Hansom Klugeom kojem su prisustvovali i predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković i premijer FBiH Fadil Novalić, napomenuo je da ta saradnja traje 20 godina u okviru koje WHO pruža BiH mogućnosti kako bi se ovladalo znanjima za liječenje.

Potvrdio je ipak da je u fokusu razgovara bila pandemija koronavirusa te je bilo razgovora o tome kako treba izgledati zdravstveni sektor poslije pandemije jer se tokom ove krize shvatilo da on neadekvatno funkcionira svuda u svijetu, a ovo je samo jedna od mogućih pandemija koje će doći.

Kazao je Tegeltija i to da se BiH sada nalazi u trci između procesa imunizacije i vakcinacije stanovništva i pojavom novih sojeva virusa, a iako je WHO promovirao COVAX mehanizam on ide sporo uz dobre vijesti da je najavljen značajniji dolazak vakcina za drugi kvartal ove godine.

Izrazio je nadu da će se uskoro u portfoliju COVAX-a naći i američka vakcina Modera kao i vakcine kineskih proizvođača jer bi onda na raspolaganju bio veći broj vakcina. Podsjetio je da od 1.230.000 doza vakcina protiv koronavirusa koje je BiH platila, stiglo samo 50.000, a u idućoj sedmici se očekuje dolazak još 100.000 doza što je manje od 10 posto od očekivanog.

Stanovništvo iscrpljeno brojnim restrikcijama

Kada je u pitanju reforma zdravstvenog sistema u BiH, Tegeltija je naglasio da je bilo razgovora o tome u smislu da će se morati staviti akcenat i na mentalno zdravlje stanovništva koje je iscrpljeno brojnim restrikcijama uvedenim zbog sprečavanja širenja pandemije poput lockdowna i drugih.

Današnjem sastanku prisustvovala je i ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić te pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

Gudeljević je zahvalila WHO-u, posebno Uredu u Sarajevu s kojim je, kako je navela, Ministarstvo imalo izvrsnu saradnju.

– Bez njihove podrškee bi početne aktivnosti u pristupu rješavanja problema COVID-19 bilo mnogo teže, ali imali smo njih koji su nam davali određene smjernice i dijelili neophodne savjete – kazala je Gudeljević.

Hans Kluge je izrazio danas saučešće članovima porodica svih onih koji su u Bosni i Hercegovini izgubili najmilije tokom pandemije kao i divljenje svim zdravstvenim radnicima i drugima koji su bili na prvoj liniji odbrane tokom pandemije.

Kazao je da je važno raditi s predstavnicama bh. vlasti kako bi se zdravlje stavilo u prioritet. Zahvalio je za predanost i posvećenost učesnika sastanka kada je u pitanju Mapa puta vezana za zdravlje na zapadnom Balkanu za period 2021. do 2025. godine jer je u pitanju strategijska vizija u oblasti zdravlja koja se fokusira na prioritete onoga što zdravstveni sistem predstavlja. Govoreći o radu Ministarstva civilnih poslova BiH, pohvalio je njihov rad kada je u pitanju organizacije COVAX sistema te je pohvalio entitetske ministre zdravstva za pripremljenost zemlje kada je u pitanju organizacija vakcinacije u BiH.

Globalna nestašica vakcina

– I dalje ćemo zagovarati što jaču distribuciju vakcina i nastavit ću tokom razgovora s predsjednicima država da naglašavam koliko je važno dijeliti vakcine sa svim državama jer je jedini način za izlazak iz pandemije solidarnost – podvukao je.

Priznao je da je globalno bilo vidljivo da je početak vakcinacije bio spor, ali je kazao da se treba razumjeti da ovo nije bila rutinska imunizacija nego imunizacija protiv pandemije. Napomenuo je da je obično potrebno pet do 10 godina da se razvija vakcina te je historijska činjenica jer je unutar jedne godine razvijeno pet sigurnih i učinkovitih vakcina.

– Vlasti u BiH su se potrudile da urade sve što je u njihovoj moći da vakcine dođu što prije. No, postoji globalna nestašica vakcina i WHO zaista radi na tome kada su u pitanju javno-privatna partnerstva da se proizvodnja vakcina ojača da se poveća broj vakcina i omogući transfer tehnologije – dodao je Kluge.

Kaže da je oprezno optimističan te da vidi svjetlo na kraju tunela, a kada je BiH u pitanju već šestu uzastopnu semdicu broj slučajeva se smanjuje, ali još uvijek nije kraj i potrebno je pridržavati se mjera.

– Ovo što se dešava u Indiji može se desiti bilo gdje. Kada postoje velika okupljanja, mjere se naglo popuste i novi sojevi prodiru te problem nastaje brzo. Zato bih zahvalio građanima u BiH na njihovom strpljenju. WHO će nastaviti biti na vašoj strani – zaključio je Kluge.

Najnovije

U pet dana u Indiji se koronavirusom zarazilo 1,57 miliona ljudi

Indija je izvijestila o još jednom rekordnom dnevnom porastu slučajeva koronavirusa, s ukupno novih 1.57 miliona zaraženih od ponedjeljka,...