BiH zabranila uvoz svinja

Preporučujemo

Iako afrička svinjska kuga prijeti da desetkuje svinjski fond u pojedinim evropskim zemljama, iz nadležnih institucija BiH ističu da nema mjesta panici, jer su preduzeli sve mjere kako bi spriječili mogućnost da se ovaj opasni virus pojavi i kod nas.

Kancelarija za veterinarstvo BiH je, prema riječima njenog direktora Ljubomira Kalabe, reagovala čim su registrovani prvi slučajevi u Mađarskoj, piše Glas Srpske.

- -

– Do sada kod nas nije zabilježen nijedan slučaj afričke svinjske kuge. Nakon što su prvi slučajevi zabilježeni u Mađarskoj, mi smo odlučili da djelujemo preventivno i donesemo odluku o zabrani uvoza svinja. Ona se ne odnosi samo na oblast Heves iz Mađarske, već i na neka područja Poljske, region Zlin iz Češke, te države Estoniju, Letoniju, Litvaniju i Moldaviju u kojima su nešto ranije zabilježeni slični slučajevi – ističe Kalaba.

U uputstvu o zabrani je navedeno da je rampa spuštena i na uvoz sjemena, svježeg mesa i mesnih prerađevina od domaćih i divljih svinja koje nisu obrađene na način da se sa sigurnošću može reći da je uništen virus afričke svinjske kuge.

– Ukoliko neko primijeti nešto sumnjivo, treba odmah da reaguje i obrati se najbližoj veterinarskoj ustanovi – kaže Kalaba.

Afrička svinjska kuga je virusna bolest koja nije opasna za ljude, ali ni za druge životinje. Prvi simptomi zaraze su povišena temperatura kod životinje, gubitak apetita i teškoće sa disanjem.

Najnovije

Bandić: Morali smo zakazati sjednicu i izviniti se građanima, Farisu, roditeljima i svim ubijenim

Klubovi Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i Stranke za BiH početkom ovog mjeseca zatražili su održavanje hitne sjednice Skupštine...