Bihaćka bolnica ne može bez zaduživanja: Vlada USK obezbijedila dva miliona maraka za nesmetan rad

Preporučujemo

Vlada USK dala je zeleno svjetlo za zaduženje Kantonalne bolnice u Bihaću u iznosu od dva miliona maraka, kako bi se obezbijedili nesmetan rad i finansijska likvidnost ove zdravstvene ustanove.

Prema riječima kantonalnog premijera Huseina Rošića, radi se o zaduženju kojem oni pribjegavaju svake godine kako bi mogli uopšte funkcionisati.

- -

“Evo, u posljednje vrijeme dobijam dopise od rukovodstva bolnice kako ponovo imaju probleme s dobavljačima i ovo je jedini način da se trenutna situacija prevaziđe”, rekao je Rošić.

Međutim, on je dodao kako konačnu odluku o zaduženju mora donijeti Skupština USK, ali da je pitanje da li će ona uopšte zasjedati zbog izborne kampanje i predstojećih općih izbora u BiH.

“Moram konstatovati kako je rukovodstvo bolnice ove godine zakasnilo s procedurom u vezi s kreditom i ne znam šta će se dešavati u narednom periodu s njihovim zahtjevom”, kazao je Rošić.

Direktor ove zdravstvene ustanove Smail Dervišević rekao je kako je finansijska situacija u Kantonalnoj bolnici alarmantna i teška, te se u velikoj mjeri odražava na normalno poslovanje.

- -

“Višegodišnje akumuliranje troškova rezultiralo je u proteklim godinama nemogućnošću da se izmiruju dugovi prema dobavljačima, kao i tekući troškovi poslovanja. Sve je to često dovodilo do blokada računa i prinudnih naplata i s tim se svakodnevno susrećemo”, rekao je Dervišević.

On je dodao kako su takve situacije u proteklom periodu rješavane pozajmicama ili kreditima, pa se godinama stvarao začarani krug zaduženosti, a stari krediti se vrajaću novim. Ovaj problem su prije nekoliko mjeseci pokušali riješiti tako da Kantonalna bolnica podigne kredit u iznosu od 14 miliona maraka, kako bi se očistila sva dugovanja, ali prijedlog na kraju nije dobio odobrenje Skupštine USK.

Dodatni problem predstavlja i to što bolnica i dalje radi smanjenim kapacitetima, s obzirom na to da još nisu obnovljeni svi odjeli ove zdravstvene ustanove stradali u velikom požaru prije nešto više od dvije godine.

Dosad je u obnovu utrošeno oko tri miliona maraka, a prema procjenama za potpunu sanaciju potrebno je uložiti još toliko.

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...