“Opkoljeno Sarajevo” u Beogradu

Preporučujemo

“Opkoljeno Sarajevo” naziv je izložbe koja će sutra  u saradnji Fonda za humanitarno pravo i Historijskog muzeja BiH, biti otvorena u Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu, javlja Anadolija.

Izložba „Opkoljeno Sarajevo“ govori o životu građana u periodu opsade, o upornosti, snalažljivosti i kreativnosti Sarajlija koji su 1.335 dana živeli bez struje, vode i grijanja. Ona prikazuje kako je tekao svakodnevni život u gradu, gdje i kako su građani nabavljali vodu i hranu, kako su izgledale gradske pijace i ulice, kako se komuniciralo, kako su radile bolnice i škole, kakav je bio kulturni život…

- -

Priča o opsadi ispričana je kroz fotografije, dokumente i predmete koje su pravili građani. Izložba je stalna postavka Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine. U njenom stvaranju učestvovali su i građani Sarajeva, doniranjem ratnih predmeta Muzeju i deljenjem svojih ratnih priča i sjećanja.

Otvaranje izložbe obavit će Budimir Ivanišević, izvršni direktor, Fond za humanitarno pravo,   Elma Hašimbegović, direktorica, Historijski muzej Bosne i Hercegovine, te Milutin Petrović, v.d. direktor, Ustanova kulture Parobrod.

Do 6. oktobra 2018. godine, u okviru izložbe biće ogranizovano i nekoliko pratećih događaja.

Tako je predviđeno održavanje Javnog časa o opsadi Sarajeva o kojem će govoriti Nemanja Stjepanović, projekcija filma “Opsada”, Remy Ourdana uz razgovor sa autorom filma i Sarajlijama.

- -

 Bit će upriličena i promocija knjige “Some Kind of Justice – The ICTY’s Impact in Bosnia and Serbia” i razgovor sa Diane Orentlicher, autorkom knjige, Washington College of Law, SAD, Hrvojem Klasićem, istoričarom sa Univerziteta u Zagrebu, Hrvatska,  Ernom Mačkić, iz Balkanske istraživačke mreže BiH, Adriatikom Kelmendiem, novinarom sa Kosova, te Nemanjom Stjepanovićem, novinarom iz Srbije.

U okviru izložbe se održava program razmene mladih iz Sarajeva i nekoliko gradova u Srbiji. U njemu učestvuje 20 studenata, mladih pravnika, politikologa, aktivista civilnog društva i novinara. Oni će imati prilike da posete jedni druge i zajedno uče o događajima koji su u periodu od 1992. do 1995. godine snažno potresli njihova društva, te da razmjenjuju ideje o tome kako graditi zajedničku budućnost.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...