Bivši borci blokirali petlju Šićki Brod: Sada smo spremni i za radikalnije poteze

Preporučujemo

Grupa demobilisanih boraca Armije RBiH i HVO-a blokirala je danas petlju Šićki Brod na zapadnom ulazu u Tuzlu. Njihovi zahtjevi su isti kao prije nešto više od mjesec, kada su petlju u blokadi držali četiri dana.

Oni žele javno objavljivanje registra boraca, ukidanje stotina boračkih udruženja u FBiH, kao i zakonska rješenja za demobilisane borce.

- -

Nezvanično se moglo čuti da će blokada trajati 15 minuta da je to odgovornim u FBiH posljednje upozorenje. Međutim, oprečne su informacije o tome koliko će petlju držati u blokadi jer neki tvrde da će blokada trajati duže.

– Prošli put smo blokirali petlju kao upozorenje. Sada smo spremni i za radikalnije poteze. A sve zbog aljkavog odnosa vlasti prema demobilisanim borcima, kazao je Fadil Duranović neposredno pred blokadu, prenosi Oslobođenje.

Policija Tuzlanskog kantona, iako je imala informacije o ponovnoj blokadi, ni ovoga puta nije reagovala i dopustila je blokadu jednog od najbitnijih saobraćajnih čvorišta u ovom dijelu BiH.

Okupljanje na M17

- -

Borci su najavili proteste i na magistralnom putu M17 kod Donje Golubinje na putu Žepče-Zenica. Kako javlja N1, do sada se okupilo desetak demobilisanih boraca, a duž M17 prisutne su jake policijske snage.

Najnovije

Guterres: Svijet ne može sebi priuštiti da Liban postane nova Gaza

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izrazio je duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija između Izraela i libanske grupe...