Zamjena ruske tehnologije zapadnom: Hrvatska nabavlja eskadrilu američkih borbenih helikoptera

Preporučujemo

Nakon odluka o nabavci 12 borbenih aviona F16 Barak i 16 izviđačko-borbenih helikoptera “Kiowa” OH-58D, Ministarstvo odbrane Hrvatske kreće u finaliziranje opremanja novim transportnim helikopterima Black Hawk.

Ministar odbrane Damir Krstičević ovih je dana na sastanku s vojnim pilotima u bazi Pleso otkrio da je u toku izrada taktičko-tehničke studije za opremanje višenamjenskim helikopterima zapadnog proizvođača, piše Jutarnji list.

- -

Studija će pokazati koji helikopteri najviše odgovaraju potrebama vazduhoplovstva. Plan je da se eskadrila novih transportnih helikoptera nabavi do 2025., kada izlaze resursi postojećim helikopterima Mi-8. Cilj sadašnjeg vođstva MORH-a i Oružanih snaga je da se u sljedećih nekoliko godina u potpunosti prijeđe na vazduhoplovnu tehniku zapadne proizvodnje. Osim, naravno, transportnih helikoptera Mi171Sh koji su u ovom trenutku na generalnom remontu kako bi se mogli koristiti sljedećih 10 godina.

O nabavci Black Hawk helikoptera priča se još od 2014., kada je tadašnji ministar odbrane Ante Kotromanović tu ideju iznio tadašnjem američkom potpredsjedniku Džo Bajdenu, a kako Hrvatska ne bi zavisila od ruske tehnike. Kako se neslužbeno saznaje, još 2015. od američke Vlade primljene su ponude za novi helikopter Black Hawk UH-60 model M i polovni remontirani UH-60 model A nadograđen na model L.

Američka Vlada je u Zagreb uputila službenu ponudu za 16 novih helikoptera Bell UH-1Y za oko 760 miliona kuna. Osim ovih modela helikoptera, u MORH-u su prošlih godina još neke kompanije održale prenzentacije svojih proizvoda. Ali, ponuda američke Vlade za helikoptere Bell hrvatskoj strani je bila preskupa te je 2016. Ministarstvo odbrane na američki prijedlog u SAD uputila zahtjev za donaciju 12 UH-60 model A kroz partnerski program Excess defense articles (EDA). Kroz taj program američka vojska zemljama partnerima donira ili prodaje svoje odbrambeni višak.

Hrvatska vojska već je na taj način opremljena vozilima MRAP i M-ATV te helikopterima Kiowa. Tokom prošle godine hrvatskoj strani je prezentovana mogućnost modernizacije tih helikoptera na nivo M. Da je cijeli posao došao u fazu realizacije, posredno je potvrdio i ministar Krstičević kada je u oktobru prošle godine otkrio da se s američkom stranom pregovara o nabavci dva Black Hawka za Komandu specijalnih snaga. Osim ministra odbrane, i predsjednica i vrhovni komandant Kolinda Grabar Kitarović nekoliko je puta najavila nabavku tih helikoptera.

- -

U slučaju nabavke modela A Black Hawka, riječ je o izvornoj varijanti tog helikoptera koji ima četveročlanu posadu i kapacitet prevoza 11 putnika. Ovaj model se proizvodio od 1977. do 1989. godine.

Nadogradnjom na model M u helikopter se ugrađuju veće lopatice rotora, što osigurava veću nosivost, digitalna avionika, što uključuje i “glass cocpit” te napredniji kompjuterski sistem za upravljanje. Uz to, ugrađuje se i novi motor, ojačava trup, a mogu se ugraditi i dodatni spremnici goriva. Prvi let dograđenog modela A na model M obavljen je 2003.  godine.

Realizacijom te nabave bio bi zaokružen planirani proces zamjene ruske tehnologije zapadnom, piše Slobodna Dalmacija.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...