Nazil Velić: Borci predali zahtjeve svim institucijama, niko nije odgovorio

Preporučujemo

Demobilisani borci danas su se ukupili ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH gdje su nastavili da traže svoja prava.

Kako je novinarima rekao Nazil Velić, ovo je još jedan vid upozorenja da borci neće odustati od svojih zahtjeva.

- -

“Kao što znate u kampu smo već 301 dan. Od prošlih protesta 28. februara kada smo blokirali cijelu Federaciju dobili smo kritike od vlasti i naroda da se trebamo vratiti u institucije, da njima predamo zahtjeve, što smo i učinili. 15. marta smo imali sastanak sa 33 opštine gdje smo iznijeli analizu učinjenog i šta ćemo dalje raditi. Donijeli smo odluku da se obratimo svim institucijama, a već 16. marta smo u oba doma Parlamenta predali zahtjev za održavanje vanredne sjednice, predsjedniku ni dopredsjedniku Federacije, OHR-u, svim ambasadama, svima”, rekao je Velić.

Ipak, ni nakon 15 dana koliko su imali rok da odgovore, to nije učinjeno:

“Niko nije odgovorio, ni pismeno niti nas je pozvao”, rekao Velić je i dodao da su današnji protesti jedan vid upozorenja da borci neće odustatit od tri zahtjeva – boračkog registra, ukidanja finansiranja udruženjima i boračkog dodatka.

“Već u dva navrata smo ovdje prisustvovali sjednicama, već tri mjeseca ne održavaju sjednicu, brine nas i zakazana sjednica 27. marta gdje nema dnevnog reda. Prevršili su sve mjere, nisu uspjeli ni jednu tačku da nam riješe, ali mi ne odustajemo do ispunjenja svojih zahtjeva”, rekao je Velić.

- -

Dodao je da današnje blokade neće biti većeg kapaciteta, nego jedan vid upozorenja.

 

M. D.

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...