Bivši direktori RMU Đurđevik na sudu: Pribavili imovinsku korist oko 350 hiljada KM

Preporučujemo

U Kantonalnom sudu Tuzla danas je počelo suđenje bivšem direktoru Rudnika mrkog uglja Đurđevik Adnanu Šabiću i šefu službe za komercijalne poslove Rudnika Esadu Hodžiću. Obojica se optužnicom terete za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, time nanoseći veliku finansijsku štetu Rudniku. Uz ovu dvojicu, optužnicom su obuhvaćeni i bivši rukovodilac sektora trgovine na veliko u firmi Junuzović Kopex Lukavac Nermin Alić, kao i sama firma Junuzović Kopex.

U optužnici se svi terete da su sklapanjem ugovora o isporuci devet miliona litara dizel-goriva u periodu od dvije godine nanijeli štetu Rudniku, a firmi Junuzović Kopex imovinsku korist od oko 350 hiljada KM.

- -

Prvi je svjedočio Muhidin Alić, vlasnik i direktor firme Shell Elektron iz Miričine, koja je na tenderu 2006. godine imala najpovoljniju ponudu za ove poslove, ali nije dobila posao.

– Sporan je dio javnog poziva u kojem je “dosadašnja saradnja” postavljena kao jedan od kriterija, kazao je Alić tokom svjedočenja.

Ova firma je ranije već tužila RMU Đurđevik i pred Sudom BiH naplatila izgubljenu dobit od oko 1,1 milion KM.

Advokat bivšeg direktora rudnika Mensur Radnočić kazao je da je “dosadašnja saradnja” kao kriterij bila opće prihvaćena 2006. godine, te da ju je kao kriterij u javnim nabavkama tada koristilo i samo Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, s tim da je po tom osnovu dodjeljivalo 20 bodova ponuđačima, a ne 10 koliko je bio slučaj u pozivu RMU Đurđevik.

- -

(Oslobođenje.ba)

Najnovije

Novi udarac Putinu: EU usvojila 14. paket sankcija protiv Rusije

Evropsko vijeće je danas usvojilo 14. paket ekonomskih i individualnih restriktivnih mjera kojima se zadaje dalji udarac Putinovom režimu...