Blizu pet hiljada građana Tuzle poslali poruke podrške za Ukrajinu

Preporučujemo

Bosna i Hercegovina danas podijeljana oko podrške Ukrajini, odnosno Rusiji. Uz Ukrajinu je stalo oko pet hiljada ljudi na Trgu slobode u Tuzli i poslalo podršku Ukrajini, te su poručili da su za mir u toj zemlji, u BiH, Evropi i svijetu.

Građani Tuzle nedvojbeno su znali zašto su danas na tuzlanskom trgu.

– Da podržim Ukrajinu i da se rat nikada više ne desi-

– Nije niko za rat. Bar u Tuzli nije, a nije ni u čitavoj BiH-

– Došli smo podržati skup jer smo mi prošli sve ovo što prolazi sada Ukrajina, kazali su u anketi-

Niko nema pravo na šutnju dok se dešava rat u Ukrajini, a koji je preživjela i BiH, smatraju organizatori skupa.

-Osuđujemo agresiju na Ukrajinu jer nam to budi stare rane, a i strah za budućnost. Očekujemo sigurnost u ovoj zemlji. Drago nam je da su ovdje prisutne snage EUFOR-a i što prije očekujemo brzi ulazak u EU- kaže Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

-U Bratuncu iz kojeg ja dolazim, prošli vikend policija entiteta Republika Srpska je išla od kuće do kuće i popisivala pripadnike nesrbe Oružanih snaga i drugih agencija bezbjednosti. To vam najbolje govori o tome u kojoj mjeri i mir u BiH može biti doveden u pitanje- dodaje Emir Suljagić iz Memorijalnog centra Potočari.

-Mi smo oni koji žele poslati poruku mira, slobode, prava na život, na dostojanstvo i da se ova ratna dešavanja što prije okončaju jer treba spasiti ljudske živote- kazao je Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzle.

Civilizacijska dužnost je stati uz narod Ukrajine i tu nema neutralnosti, kazali su neki od govornika na skupu.

-Ako iko u suvremenoj Evropi ima potrebu i obavezu solidarisati se sa borbom za slobodu ukrajinskog naroda, imaju građani ove zemlje. Ja sam zato došao iz Hercegovine da tom solidarisanju dodam vlastiti pečat- poručio je profesor Slavo Kukić iz Mostara.

-Ovdje u Tuzli, u mjestu gdje je grad znao sačuvati susjede u ratu, sačuvao je i ono malo duše za sve nas. Mislim da je najvažnija poruka u solidarnosti i miru, gradeći korak po korak prema miru- ističe Vesna Teršelić, Centar za suočavanje sa prošlošću iz Zagreba, piše N1.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...