Salkić: Bošnjaci u RS-u zabrinuti za sigurnost

Preporučujemo

U ovom trenutku potrebno je više nego ikada povratnicima uliti povjerenje u sigurno okruženje, istakao je potpredsjednik RS-a.

Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), rekao je u subotu da je realnost da su Bošnjaci u bh. entitetu RS veoma zabrinuti trenutnom situacijom, te da danas mnogi osjećaju da im je osim egzistencije ugrožena i sigurnost.

- -

-Tome umnogome doprinose separatističke izjave i aktivnosti koje zagovara i provodi Milorad Dodik (član Predsjedništva BiH) i srpska vlast u ovom entitetu. Postupci militariziranog MUP-a entiteta doprinose osjećaju nesigurnosti kod Bošnjaka u ovom entitetu. Nije tajna da mi nemamo povjerenje u MUP entiteta zbog njihovih temelja nastanka na koje se oni ponose, nacionalne strukture uposlenih, ali i mnogobrojnih neriješenih i neprovedenih istraga o ubistvima povratnika- naveo je Salkić.

Prema njegovim riječima, demonstracija sile kroz smotre pripadnika entitetskog MUP-a, pjevanje ekstremističkih pjesama koje šire vjersku, nacionalnu mržnju i netrpeljivost dokaz su takve orijentacije policije entiteta RS-a.

-Na terenu pripadnici policije već izvjesno vrijeme evidentiraju pripadnike Oružanih snaga BiH, Bošnjake, što se može smatrati dodatno kao aktivnost koja izaziva mnogo sumnji i otvara mnoge dileme. Zbog toga je veoma važno da se ne relativizira potencijalna bezbjedonosna prijetnja i da država garantira sigurnost svim građanima. Ako se sigurnost Bošnjaka u ovom entitetu bude povjerila samo pripadnicima MUP-a entiteta RS onda je prilično jasan ishod imajući u vidu iskustva iz nedavne prošlosti- kazao je Salkić.

Naglasio je da državne agencije za sigurnost građana moraju pojačati svoje prisustvo u RS-u, kao i da to prisustvo treba biti vidljivo građanima kako bi se osjećali sigurnije na svojim ognjištima.

- -

-Međunarodne bezbjedonosne snage trebaju biti stacionirane u svim gradovima uz rijeku Drinu i u mjestima intenzivnog povratka. Niko ne bi smio zatvarati oči pred istinom, a to je da se broj Bošnjaka u ovom entitetu prepolovio zadnjih godina zbog sistemske diskriminacije i ekonomskog progona, a danas imamo odlaske iz sigurnosnih razloga- rekao je Salkić.

Prema njegovim riječima, sve to u konačnici doprinosi ostvarenju ratnog cilja presuđenih ratnih zločinaca za genocid o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru, što je očito i cilj današnjih vlasti bosanskih Srba u ovom entitetu.

-U ovom trenutku potrebno je više nego ikada povratnicima uliti povjerenje u sigurno okruženje. Također je neophodno pružiti pomoć povratnicima u sjetvenom materijalu i umjetnom gnojivu kako bi bile zasijane što veće površine. Na ovaj način svi zajedno možemo ublažiti neizbježne ekonomski teške dane- istakao je Salkić.

Najnovije

SIPA vrši pretres: Pronađeno oko 22 kg droge

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Sarajeva pretresli stan i druge prostorije i...