Borci ispred zgrade Vlade FBiH: Hoćemo pravi registar, ne predstavu javnosti

Preporučujemo

Nekolicina demobiliziranih boraca danas se okupila ispred zgrade Vlade FBiH tražeći od resornog ministarstva da usvoji tzv. “produženi registar” te tako nepriznavajući onaj koji je danas predstavilo ministarstvo za pitanja boraca i invalida.

Grupa demobiliziranih boraca danas je ispred zgrade Vlade FBiH uzvikivala Hoćemo registar, nećemo socijalu.

- -

“Registar koji su oni danas uspostavi je ubleha i samo predstava za javnost, a to znaju i ptice na grani. Znamo da su korisnici šehidske porodice, invalidi, zlatni ljiljani… Samo nam uzimaju vrijeme i ne žele oformiti pravi registar i ne suočiti se s njim. Nema registra dok se u njega ne uključe sve policijske agencije pa čak i SIPA i dok ne istjeramo sve kriminalce”, kazao je jedan od boraca koji je nezadovoljan usvajanjem današnjeg registra.

Podsjećamo da je ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u FBiH Salko Bukvarević danas zajedno s kantonalnim ministrima za boračka pitanja i predstavnicima boračkih udruženja prezentirao Registar korisnika boračko-invalidske zaštite, piše radiosarajevo.ba.

Ministar Bukvarević je istaknuo da od danas postoji jedinstveni registar boraca u kojem se jasno vidi naknada svakog borca i njihovih porodica. Prema riječima, ministra, cilj je da registar bude dostupan institucijama BiH, rješavanaj pitanja branilaca i njihovih porodica, ali i da se na lakši način dođe do svakog borca

“Trenutno imamo korisnike prava na RVI, porodične invalidne, naknade za najviša ratna priznanja i ostalo. Ukupno je 92.529 imena, od čega na RVI otpada nešto više od 47.000. Kada su u pitanju porodične invalidnine, tu je nešto manje korisnika i sve je raspoređeno i uspostavljeno prema kantonima”, naglasio je Bukvarević.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...