Saopćenje NO JP LOKOM: Želimo da vjerujemo da hapšenje Ramiza Durakovića nema političku pozadinu, ali mnogo šta je indikativno u ovoj priči

Preporučujemo

U povodu prošlosedmičnog hapšenja i određivanja pritvora direktoru preduzeća JP„LOKOM“ d.o.o. Sarajevo, Ramizu Durakoviću u sklopu akcije Zadruga koju provodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo i medijske hajke koja je pokrenuta protiv ovog preduzeća imamo potrebu obratiti se javnosti.

Prije svega iznenađeni smo kvalifikacijama koje se stavljaju na teret kao što su višemilionske utaje poreza i pranje novca gdje se govori o desetinama miliona KM,  kada je ukupan promet preduzeća JP„LOKOM“ d.o.o. Sarajevo sa navedenom zadrugom u protekle 4 godine bio: 47.553,52 KM.

- -

Sve i da su tačne informacije da navedena zadruga nije adekvatno vršila uplatu poreza za angažman lica, u ovom slučaju iznos tog poreza ne može prelaziti cifru od: 5-10.000 hiljada KM, što je, smatramo, predmet poreskih inspekcija, a nikako ovako spektakularnih akcija barem kada je JP„LOKOM“ d.o.o. Sarajevo u pitanju.

Također, postavlja se pitanje zbog čega je od oko 200 firmi koje su na isti način poslovale sa studentskim zadrugama, i koje su ostvarile finansijske transakcije u iznosu više desetina miliona KM, među kojima ima i drugih javnih preduzeća, prilikom provođenja akcije došlo do privođenja u samo 12 firmi, od čega je na kraju određen pritvor za devet lica među kojima se kroz medije posebno potencira ime direktora JP„LOKOM“ d.o.o. Sarajevo iako je  ovo preduzeće vjerovatno imalo najmanje finansijskih transakcija sa predmetnim zadrugama.

Želimo da vjerujemo da ovaj proces nema političku pozadinu, međutim, indikativno je da se na meti tužilaštva našlo JP„LOKOM“ d.o.o. Sarajevo, koje je jedno od najuspješnijih javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo, koje redovno izmiruje sve obaveze prema državi i uposlenicima. S druge strane,  desetine drugih javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu koja su uništena, koja duguju državi i radnicima na desetine i stotine miliona KM  nisu predmet rada pravosuđa. Samo preduzeće „Gras“ duguje više od 100 miliona KM poreza i doprinosa državi i zbog toga niko nije pritvoren. Također velike firme iz naše općine poput „Vranice“ i „Hidrogradnje“ su potpuno uništene, imaju velika dugovanja prema državi i svojim radnicima, ali zato također niko nije odgovarao.

- -

U vremenu u kojem je Ramiz Duraković direktor preduzeća JP„LOKOM“ d.o.o. Sarajevo, ovo preduzeće doživjelo je izuzetan napredak. Rast vlastitih prihoda preduzeća prešao je iznos od milion KM, ili više od 300%. Preduzeće je putem Veterinarske stanice odigralo najvažniju ulogu u borbi sa problemom pasa lutalica u Kantonu Sarajevo. Uspješno upravlja sportskim i drugim objektima u vlasništvu Općine. Ilustrativan primjer zakonitog poslovanja našeg preduzeća je činjenica da je za korištenje klizaljki na klizalištu koje je postavljeno u sklopu Centra „Safet Zajko“ izdato oko 13 000 fiskalnih računa u iznosu od: 1 KM.

Ako postoji bilo ko od hiljada građana koji su koristili ove usluge, a da za ono što su platili nisu dobili fiskalni račun neka to javno kaže. To dovoljno govori o odgovornosti poslovanja ovog preduzeća pa i kada je u pitanju plaćanje poreza.

Iako je ovim postupkom nanesena velika šteta preduzeću JP„LOKOM“ d.o.o. Sarajevo, učinićemo sve da ono nastavi sa uspješnim radom, a od pravosudnih organa očekujemo da dozvole direktoru našeg preduzeća da se brani sa slobode, potpuno uvjereni da će u procesu pred sudom dokazati nevinost.

(Index.ba)

Najnovije

Povećana količina pesticida: U RS-u zabranjen uvoz pošiljki jagoda iz Albanije

Fitosanitarna inspekcija RS-a zabranila je uvoz dvije pošiljke jagoda od 1.370 kilograma, porijeklom iz Albanije, kod kojih je potvrđen...