Borrell: Danas nije dobar dan za Zapadni Balkan, razočaran sam

Preporučujemo

Josep Borrell, visoki predstavnik EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, obratio se novinarima uoči samita EU – Zapadni Balkan.

On kaže kako stvari, po pitanju zemalja Zapadnog Balkana, ne idu dobro.

– Danas bi trebali krenuti u pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom i ne mogu sakriti svoje razočarenje. Ono je, pretpostavljam, i razočaranje mnogih ljudi. Trebali bismo ovo pokrenuti. Ali još ima nade – ne znam šta bugarski parlament može učiniti u narednim satima. Ali stvari ne idu dobro i trebamo pokušati to popraviti, rekao je Borrell.

Uprkos svemu, Borrell je saopštio da postoje i dobre vijesti kada je u pitanju ovaj region. Kao dobru vijest on je označio dogovor u dijalogu Kosova i Srbije.

– Dakle, moramo razmišljati kako donosimo odluke u Evropskoj uniji, jer ne možemo nastaviti s blokadom jedne zemlje mjesecima i mjesecima. Ali, imam i dobre vijesti. Dobili smo dogovor u dijalogu Kosova i Srbije kako bismo energetsku stranu problema sproveli u djelo, što je važan korak naprijed. Nastavit ćemo raditi na dijalogu, a možda ćemo do kraja mjeseca moći održati sastanak na visokom nivou i time napraviti još jedan korak, kazao je on.

Najavio je i to da će Ukrajina i Moldavija dobiti kandidatski status za EU, te je poručio kako danas nije dobar dan za Zapadni Balkan.

– Moramo nastaviti raditi i održavati plamen evropske perspektive živim. Ali danas nije dobar dan, ističe Borrell.

Najnovije

Armin Berberović priznao krivicu na ročištu za određivanje pritvora

Večeras je održano ročište za određivanje pritvora Arminu Berberoviću koji je u petak u Sarajevu u saobraćajnoj nesreći ubio...