Borrell: EU će na nuklearnu ucjenu Kremlja odgovoriti novim sankcijama

Preporučujemo

Evropska unija smatra izjave Kremlja o namjeri stacioniranja taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji neodgovornom eskalacijom i spremna je uvesti nove ekonomske sankcije kao odgovor na povećane prijetnje evropskoj sigurnosti.

” Bjelorusko držanje ruskog nuklearnog oružja značilo bi neodgovornu eskalaciju i prijetnju evropskoj sigurnosti. Bjelorusija to još uvijek može zaustaviti, to je njihov izbor. EU je spremna odgovoriti daljnjim sankcijama”, napisao je visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell na Twitteru, prenosi Ukrinform.

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je najavio da će Rusija stacionirati taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji, uputivši upozorenje NATO-u zbog njihove vojne podrške Ukrajini i eskalacije sukoba sa Zapadom.

Iako nije neočekivano i iako je Putin rekao da ovaj potez neće prekršiti obećanja o neširenju nuklearnog oružja, to je jedan od najizraženijih nuklearnih signala Rusije od početka njezine invazije na Ukrajinu prije 13 mjeseci.

Najnovije

Napeto na sjeveru Kosova, kao jedno od rešenja pominju se i novi izbori

Kako javljaju reporteri N1, u Zvečanu i u Leposaviću je od jutros primjetno pojačano prisustvo snaga KFOR. Snage KFOR...