Bosna i Hercegovina najlošije rangirana prema pripremljenosti za članstvo u Evropskoj uniji

Preporučujemo

Među zemaljama koje žele da postanu članice Evropske unije, po najnovijoj ocijeni Evropske komisije, koja prati pripremljenost zemalja u 33 područja, od vladavine prava i zaštite okoliša do javnih nabavki i kvalitete statistike, Bosna i Hercegovina je najnepripremljenija država za članstvo u Evropskoj uniji.

Različiti nivoi vlasti u BiH, od kantonalnog do državnog nivoa, nikada se nisu sastali i dogovorili ko, kada, kako i uz koje finansije će se usklađivati sa zakonodavstvom i standardima EU, ističu u Inicijativi za evropsku stabilnost, prenosi bhrt.ba.

Izvještaj Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu jasno navodi činjenicu da joj je potreban značajan napredak kako bi se ispunili zahtjevi za članstvo u EU, ističu u Delegaciji EU u BiH.

Dobro je znano da kada ima političke volje, moguć je i napredak u ovoj zemlji. Brojni su primjeri u prilog tome, posebno u prošloj godini. Nakon oktobarskih izbora, vlasti u BiH na državnom nivou formirane su u rekordnom roku i to sa fokusom na program evropskih integracija i napretku na evropskom putu.

Iz Delegacije EU u BiH pozivaju novoformirane domaće vlasti da ispoštuju svoje opredjeljenje u programu na koji su se obavezali i ostvare napredak koji građani očekuju na evropskom putu.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...