“Bosna je jedno od mjesta na Balkanu gdje je najveći rizik, situacija nije dobra”

Preporučujemo

Češka namjerava da pošalje milion eura Bosni i Hercegovini kao pomoć u suzbijanju nelegalne migracije i zaštiti granica pošto je, kako je naglasio češki vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček, dugoročni prioritet njegovog resora da balkanska izbjeglička trasa ostane zatvorena.

“Bosna je jedno od mjesta na Balkanu gdje je najveći rizik i naše angažovanje je tu ključno. To je naša dugoročna politika. Niko od čeških poslanika nema problem što se šalje takva pomoć”, kazao je za današnje Pravo šef Odbora za spoljnu politiku Poslaničkog doma češkog parlamenta i bivši šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek.

- -

Češka šalje milion eura kao pomoć Bosni i Hercegovini da se nabave termokamere, dvogledi, dronovi i druga oprema koja pomaže policiji da efikasnije čuva granicu od pokušaja nelegalnih prelazaka.

Slične sume Češka je prošle godine poslala Makedoniji i Srbiji gdje se uz novčanu pomoć kao podrška lokalnim kolegama u zajedničkim patrolama na granicama prema Grčkoj i Bugarskoj smjenjuje više od 50 čeških policajaca, u Makedoniji sa bazom u Đevđeliji, u Srbiji u bazi u Negotinu.

Češki MUP se u zahtjevu da vlada premijera Babiša odobri tu pomoć, što je unaprijed izvjesno, poziva na izvještaj Međunarodne organizacije za migraciju po kome je od početka godine do 21. juna u Bosnu i Hercegovinu pristiglo preko 7.000 izbeglica i migranata, a svake nedjelje pristiže oko 400 do 600 i to najčešće preko granice sa Srbijom.

“Situacija u Bosni nije dobra. To je jedno od mjesta gde prolaze migranti preko Srbije u Evropu. Ukoliko uspijemo, ti ljudi neće više pokušavati da tuda prođu”, kazao je potpredsjednik Odbora, poslanik opozicione Piratske stranke, Jan Lipavski.

- -

Pomoć Bosni i Hercegovini za suzbijanje nelegalne migracije odobrit će vlada premijera Andreja Babiša naredne sedmice, javlja Beta.

Najnovije

Trivić reagovala na prozivke Dodika, nazvala ga provincijskim spletkarošem i skorojevićem

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić osvrnula se na izjave Milorada Dodika u kojima je govorio o njenom radu te...