Brčaku sedam i po godina za silovanje 14-godišnje pastorke

Preporučujemo

M.A. (32) iz Brčkog osuđen je na sedam i po godina zatvora za silovanje 14-ogodišnje pastorke u kući u kojoj je živio sa njom i njenom majkom. Naime, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv M. A. optuženog da je krivično djelo počinio prije četiri godine u Brčkom.

Teretili su ga zbog prisiljavanja na polni odnos i vršenja nasilja nad maloljetnicom i vanbračnom suprugom. Po toj optužnici je M.A. pred pravosuđem distrikta Brčko pravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora.

U optužnici se navodilo da je  M.A., tokom 2017. i 2018. godine, nakon što je njegova supruga zbog poroda ostala u bolnici, prisilio njenu 14-godišnju kćerku iz ranijeg braka na spolni odnos.

“I nakon toga je više puta prisiljavao oštećenu na polni odnos prijeteći da će je pretući i ubiti, uz upozorenje da to ne smije nikome reći”, navode iz Tužilaštva.

Uz to, Tužilaštvo je optužilo M.A. da je pred maloljetnim sinom, rođenim 2017. godine, u više navrata vršio nasilje nad silovanom pastorkom i suprugom, udarajući ih tvrdim predmetima po tijelu i glavi nanoseći im povrede i ugrožavajući tjelesni integritet i mir članova porodice.

“Maloljetna žrtva silovanja i porodičnog nasilja slučaj je prijavila nastavnicima u školi i policiji”, navodi se u optužnici.

Postupajući po prijavi Tužilaštvo je, u saradnji s Policijom distrikta Brčko, sprovelo  istragu, nakon čega je prošle godine protiv M.A. podiglo optužnicu pred Osnovnim sudom, optuživši ga za krivična djela Silovanje (iz člana 200 stav 6 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i Nasilje u porodici (iz člana 218 stav 4 Krivičnog zakona).

“Pošto je u cijelosti dokazalo optužbe pred sudom M.A. je sredinom ove godine prvostepenom presudom osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam godina i šest mjeseci. Prethodno mu je za silovanje utvrđena kazna zatvora od sedam godina, dok mu je za nasilje u porodici utvrđena pojedinačna zatvorska kazna od jedne godine. U nastavku postupka, Apelacioni sud distrikta Brčko nedavno je odbio žalbu odbrane optuženog, potvrdivši u cijelosti prvostepenu presudu kojom je tako pravosnažno osuđen na sedam i po godina zatvora”, precizirali su iz Tužilaštva.

 

Najnovije

Zatvori maksimalne sigurnosti: Evo gdje bi Jovica Stanišić i Franko Simatović mogli izdržavati kaznu

Presudom koju je donio Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS), bivši direktor Savezne državne bezbjednosti (SDB) Jovica Stanišić i...