Britanski obavještajac: Putin gubi informacijski rat, ali ne trebamo previše slaviti

Preporučujemo

Rusija nije uspjela steći prednost nad Ukrajinom u kibernetičkom prostoru gotovo šest mjeseci nakon invazije na tu zemlju, rekao je šef britanske obavještajne službe GCHQ Jeremy Fleming.

Fleming je u autorskom tekstu za The Economist napisao kako su obje zemlje koristile svoje kibernetičke sposobnosti u ratu u Ukrajini.

– Do sada je predsjednik Putin sveobuhvatno izgubio informacijski rat u Ukrajini i na Zapadu. Iako je to razlog za slavlje, ne bismo trebali podcijeniti kako se ruske dezinformacije odvijaju drugdje u svijetu – napisao je Fleming.

Baš kao i s kopnenom invazijom, čini se da su početni online planovi Rusije propali. Rusko korištenje ofenzivnih cyber alata bilo je neodgovorno i neselektivno – dodao je Fleming.

On je rekao kako je Rusija razvila zlonamjerni softver WhisperGate kako bi uništila i unakazila sisteme ukrajinske vlade.

Također je rekao da je Rusija ranije koristila istu strategiju u Siriji i na Balkanu, a naveo je i kako su dezinformacije na internetu glavni dio ruske strategije.

Međutim, GCHQ ih je uspio presresti i na vrijeme dati upozorenja – naveo je.

Ne ulazeći u puno detalja, Fleming je rekao da bi Nacionalne kibernetičke snage Ujedinjenog Kraljevstva mogle odgovoriti Rusiji raspoređivanjem britanske vojne jedinice koja koristi ofanzivne kibernetičke alate.

Najnovije

EU zabranila ruski dizel i naftne derivate

EU je uvela zabranu uvoza ruskog dizela i drugih rafiniranih naftnih proizvoda kako bi smanjila energetsku ovisnost o Moskvi. Cilj...