NOVALIĆEVA VLADA U PROBLEMIMA: Šta sve piše u negativnom izvještaju revizora upućenom Federalnom zavodu za javno zdravstvo…

Preporučujemo

Izvještaj o finansijskoj reviziji o radu Federalnog zavoda za javno zdravstvo, koje je izradio Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, navodi niz nepravilnosti u 2021. godini. Odnose se na nabavku vakcina i plate uposlenika Zavoda.

Značajan broj doniranih doza cjepiva kojima je istekao rok trajanja, nesklapanje ugovora o njihovom uništavanju te činjenica da je Federalna vlada proglasila ugovor s kineskim dobavljačem o nabavci 500.000 doza Sinofarm cjepiva tajnim, samo je dio nepravilnosti u radu Federalnog zavoda za javno zdravstvo navedenih u revizorskom izvještaju. Ugovor nikako nije mogao biti povjerljiv budući da je riječ o javnim sredstvima.

“U toku godine Zavod je putem donacija od zemalja Evropske unije i EU4HEALTH Projekta zaprimio 1.521.484 doze vakcina koje su imale kratak rok upotrebe. Iako je Zavod provodio javne promocije zaštite zdravlja putem vakcinisanja protiv COVID-a 19, do okončanja revizije izdvojeno je za uništenje 375.427 doza vakcina, koje će proizvesti dodatne troškove za Budžet FBiH”, stoji u izvještaju.

Navedene su nepravilnosti i s nabavkom i plaćanjem cjepiva za redovitu dječju imunizaciju. Revizori smatraju kako potrebne količine nisu sačinjene u skladu s kriterijima te skladištena cjepiva na kraju godine nisu odgovarala stvarnim potrebama.

“Ne možemo potvrditi da su osigurane potrebne količine vakcina za imunizaciju djece u Federaciji BiH u skladu s Naredbom o programu obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti u 2021. godini. Dobavljač nije u roku isporučio ugovorene doze vakcina DTaP + IPV + Hib. Od ugovorenih 59.000 isporučeno je 16.410 doza. Također, zbog nepoštivanja odredbi zaključenog ugovora, Zavod nije aktivirao bankarske garancije i zaštitne klauzule”, navedeno je.

Proces nabavke cjepiva protiv COVIDА-19 trajao je više od tri mjeseca, što je u suprotnosti sa zakonskim odredbama o izuzeću od procesa javnih nabavki, navode revizori. Nejasno je zašto je to tako jer se u hitnim slučajevima, poput pandemije, treba djelovati i u nekoliko minuta.

“Revizorski izvještaj je potvrdio i ono što je Transparency International ranije ukazivao, a to je netransparentan proces nabavke vakcina od kineskih dobavljača. Čak smo se, zbog nepostupanja samog Zavoda, obraćali upravnoj inspekciji po ovom pitanju, s obzirom na to da nisu dalje postupali ni po žalbama, ni po čemu, prebacivali su nas između Vlade i Zavoda”, kaže za BHRT izvršna direktorica u Transparency International BiH Ivana Korajlić.

Revizori su se referirali i na odluku uvećanja osnovnog koeficijenta za obračun plaća, koju direktor Zavoda nije razmatrao niti je odobrio Upravni odbor. Navodi se kako većina internih akata Zavoda nije donesena u skladu sa zakonom. Za sada je nejasno hoće li Vlada Federacije i u kojoj mjeri uvažiti mišljenja i smjernice iz izvještaja.

Najnovije

Vojnici Izraela pale zalihe humanitarne pomoći namijenjene Palestincima

Na društvenim mrežama se pojavio snimak koji prikazuje kako pripadnici izraelske vojske pokušavaju da zapale zalihe humanitarne pomoće namjenjene...