Brojni sastanci sa bh. zvaničnicima: Putinova čelična lejdi i najmoćnija žena Rusije u dvodnevnoj posjeti BiH

Preporučujemo

Predsjednica Savjeta federacije Federalne skupštine Ruske federacije Valentina Matvijenko, koja je u političkim krugovima poznata i kao Putinova “čelična lejdi”, u BiH dolazi na poziv predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjena Tadića, koji će biti njen domaćin, objavila je BN.

Ova posjeta ima karakter „najvišeg nivoa“ i u skladu s tim preduzete su sve potrebne mjere bezbijednosti i u Sarajevu i Banjaluci.

Prije dolaska u Parlamentarnu skupštinu BiH, predsjednica Savjeta federacije Federalne skupštine Ruske federacije će položiti vijenac ispred vječne vatre, gdje će je dočekati gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Planirano je njeno obraćanje delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine, a tome će prethoditi sastanak visoke ruske delegacije sa članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH Mladenom Bosićem, Šefikom Džaferovićem, Borjanom Krišto, Ognjenom Tadićem, Bariškom Čolakom i Safetom Softićem.

U popodnevnim satima visoka ruska delegacija će obići, u pratnji gradonačelnika Sarajeva, Baščaršiju, a posjetiće i Staru pravoslavnu crkvu u tom gradu.

Drugog dana posjete BiH Matvijenko će imati zvanične razgovore i sa Predsjedništvom BiH Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, nakon čega će iz Sarajeva otputovati u Banja Luku, gdje će imati razgovore sa zvaničnicima ovog entiteta, predsjednikom Miloradom Dodikom i predsjednikom Narodne skupštine Nedeljkom Čubrilovićem.

Matvijenko će se, istog dana, obratiti i poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske.

U Republici Srpskoj se daje veliki značaj posjeti visoke ruske delegacije. Policija RS uveliko se priprema za posjetu tridesetočlane delegacije Rusije.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, rekao je da ruska delegacija nije imala posebnih zahtjeva kada je u pitanju sigurnost, te dodao da se obavljaju uobičajene sigurnosne provjere i pregled prostora gdje će boraviti.

Inače, Kolegij NS RS jednoglasno je u petak utvrdio da će svečana sjednica NS RS biti održana u utorak, s početkom u 13.50, kada će se narodnim poslanicima i gostima obratiti Valentina Matvijenko.

Čubrilović je informisao članove Kolegija da su na svečanu sjednicu pozvani kao gosti svi poslanici iz RS u oba doma parlamenta BiH, lideri parlamentarnih političkih partija koje imaju sjedište u RS i druge visoke zvanice. On podsjeća da iza Valentine Matvijenko stoji uspješna politička karijera.

Najnovije

CiK BiH: Pod policijskom pratnjom počela distribucija glasačkih listića

U skladu sa Planom Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine o dostavi izbornog materijala jutros rano je iz skladišta...