Brutalan izraelski napad na Rafah, srušena džamija i ubijeno više od 10 članova iste porodice

Preporučujemo

Izrael je intenzivirao svoje bombardovanje Rafaha na jugu Gaze i više od deset članova jedne porodice je ubijeno u zračnom napadu, rekli su stanovnici, dok je ministarstvo zdravlja uništene palestinske enklave objavilo 29.313 smrtnih slučajeva u ratu do sada.

Također, izraelske bombe pogodile su kvart al-Jenina, izbjeglički kamp Shaboura i područja Mashroua u Rafi. U jednom od napada uništena je džamija al-Farouq u logoru Shaboura, prilikom čega su još tri osobe ubijene.

- -

U Jerusalemu, član izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz naveo je “obećavajuće rane znakove napretka” u vezi s novim sporazumom o oslobađanju talaca koje drže Hamasovi militanti u Gazi usred pregovora koje vode Sjedinjene Države, Egipat i Katar kako bi osigurali pauzu u ratu.

Izraelska vojska (IDF) saopćila je da je pojačala operacije u Kan Younisu, gradu sjeverno od Rafaha. Nije spomenuo napade na sam Rafah u svom dnevnom sažetku događaja u Gazi i nije odmah odgovorio Reutersu na zahtjev za komentar.Procjenjuje se da je oko 1,5 miliona ljudi nagurano u Rafah, na najjužnijem rubu enklave blizu granice s Egiptom, od kojih je većina pobjegla iz svojih domova dalje na sjever kako bi izbjegli izraelski vojni napad.

Protok pomoći koji je iz Egipta ulazio u Gazu gotovo je prestao u protekle dvije sedmice, a kolaps sigurnosti je sve teže otežao distribuciju hrane koja ipak prolazi, prema podacima i zvaničnicima UN-a.

Izrael je rekao da se priprema za kopneni napad na Rafah, uprkos sve većem međunarodnom protivljenju, uključujući čvrstog saveznika Sjedinjenih Država, zbog straha za živote civila.

- -

Stanovnici Rafaha do kojih je došlo tekstualnom porukom izvijestili su o nekoliko izraelskih zračnih napada i velikih eksplozija u gradu, kao i da su mornarički čamci otvorili vatru na područja uz obalu.

Reutersovi video novinari snimili su posljedice napada na kuću porodice Al-Noor u Rafi, koja je pretvorena u ruševine, prikazujući preko desetak tijela umotanih u bijele ili crne pokrivače i ožalošćene rođake u bolnici u Rafahu.

Abdulrahman Juma je rekao da su njegova supruga Noor, koja je bila iz porodice Al-Noor, kao i njegova jednogodišnja kćerka Kinza, obje ubijene u napadu, zajedno sa Noorinim roditeljima, bratom i drugim rođacima.

Juma je držao Kinzino tijelo, umotano u krvavi bijeli pokrov. “Ova koja mi je u krilu odnijela mi je dušu… Ona ima godinu i po”, rekao je.

Izrael kaže da militanti Hamasa koriste civilne zgrade kao pokriće, što islamistička grupa poriče.

Lokalni stanovnici su također rekli da su izraelski tenkovi napredovali zapadno od Kan Younisa do Al-Mawasija, ranije relativno sigurnog područja gdje je vojska rekla Palestincima da potraže sklonište.

Tenkovi su stigli do obalnog puta, efektivno odsjekavši Khan Younis i Rafah od ostatka pojasa Gaze, iako su se povukli nakon nekoliko sati, prema riječima stanovnika.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopćilo je u srijedu da su 69.333 osobe povrijeđene u Gazi od početka rata 7. oktobra, uz 29.313 smrtnih slučajeva, od kojih je 118 poginulo u posljednja 24 sata.​

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...