Stižu nešto topliji dani uz jači vjetar, a za vikend će se u BiH formirati “padavinska linija”

Preporučujemo

Od četvrtka, tačnije današnjeg dana, u Bosnu i Hercegovinu stiže najavljivana južina koja će usloviti promjenu vremena, naoblačenje i povremene padavine kojim ćemo ispratiti februar.

Prema trenutnim raspoloživim prognoznim modelima, u Hercegovini i jugozapadu Bosne možemo u narednim danima očekivati obilnije padavine, dok će ih najmanje biti na sjeveru i sjeveroistoku zemlje.

- -

U nizinama kiša, a na višim planinama preko 1.300 metara nadmorske visine povremeno snijeg.

Kako javljaju meteorolozi sa BHMeteo.ba, jugo narednih dana bit će u jačanju, a sa njim i porast temperatura, naročito onih noćnih. Vrhunac vjetra najavljen je za petak i subotu, a tada bi na planinama mogao zapuhati na udare vjetar olujne jačine. Ipak, u nizinama će vjetar biti pretežno umjereniji.

Dakle, s obzirom da nam danas u zemlju stiže promjena vremena, prvo će naoblačenje stići sa zapada. Pred kraj današnjeg dana, uslova za kišu bit će jedino u Hercegovini, dok se u ostalim krajevima ne prognozira.

Jugo će biti u postepenom jačanju, u nizinama većinom slab do umjeren, u Krajini lokalno pojačan, dok će u planinskim krajevima vjetar imati olujne udare do oko 80 km/h. Ujutru hladno uz lokalno slab mraz, ali preko dana toplije uz temperature od 12 do 20 stepeni Celzijusa.

- -

 

U petak pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme. U većem dijelu zemlje umjeren do na udare pojačan jugo. Na planinama sa olujnim udarima. Uz oblake postepeno će dolaziti i padavine koje će se lokalno javljati u Hercegovini, rijetko koja kap u ostatku zemlje. Dnevne temperature slične kao u četvrtak, a i jutarnje će zatopliti, zahvaljujući južini.

U noći sa petka na subotu formirat će se “padavinska linija” sa zapada koja će tokom subote preći preko čitave zemlje donoseći prolazno padavine. Najviše kiše padat će u Hercegovini i zapadnom dijelu Bosne gdje uz kišu može i zagrmiti. Na višim planinama, prvenstveno Hercegovine, očekuje se snijeg. Uporedo sa dolaskom padavina – vjetar će postepeno slabiti tokom subote.

“Nestabilno vrijeme zadržat će se i tokom nedjelje, a sa južinom i toplim vremenom ispisat ćemo se iz februara. Inače, februar je jedan od najtoplijih u našim krajevima od kako se vrši mjerenje”, javljaju meteorolozi sa BHMeteo.ba.

Najnovije

Dodik pozvao na usvajanje izvještaja o Srebrenici u NSRS-u, a potom i na miting

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik pozvao je da se 18. aprila u Narodnoj skupštini RS-a usvoji izvještaj Međunarodne komisije...