Velika Britanija sankcionisala službenike u zatvoru u kojem je umro Navalni

Preporučujemo

Vlada Velike Britanije je u srijedu uvela sankcije šestorici najviših zvaničnika u arktičkoj kaznenoj koloniji u kojoj je prošle sedmice umro ruski opozicioni lider Aleksej Navalni.

Svoju odluku, Velika Britanija je obrazložila riječima da su oni odgovorni za brutalno postupanje kakvim su se odnosili prema Navalnom u posljednjim mjesecima njegovog života.

- -

Šest zvaničnika, koji su na meti britanskih zakona o ljudskim pravima, uključuju pukovnika Vadima Konstantinoviča Kalinjina, koji nadgleda zatvorski logor u kojem je Navalni držan u samici.

Navalni, 47-godišnji borac za borbu protiv korupcije i bivši predsjednički kandidat, također je bio uskraćen za liječenje i prisiljen je hodati na otvorenom na temperaturama koje su padale na minus 32 stepena Celzijusa, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije.

“Jasno je da su ruske vlasti na Navaljnog gledale kao prijetnju i više puta su pokušavale da ga ućutkaju”, izjavio je ministar vanjskih poslova David Cameron jučer.

Šestorici zatvorskih službenika bit će zabranjeno da putuju u Veliku Britaniju, a sva imovina koju eventualno imaju tamo bit će zamrznuta.

- -

Osim toga, Velika Britanija je pozvala ruske vlasti da predaju tijelo Navalnog njegovoj porodici i pozvala na “potpunu i transparentnu” istragu njegove smrti koja će biti provedena u petak.

Iako je smrt Navalnog još uvijek službeno neobjašnjena, mnogi zapadni lideri rekli su da odgovornim smatraju ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Navalni se vratio u Moskvu u januaru 2021. godine nakon što se u Njemačkoj oporavio od trovanja nervnim agensom za koje je okrivio Kremlj. Odmah je uhapšen i dobio je tri zatvorske kazne koje je opisao kao očigledno politički motivisane, piše Euronews.

Najnovije

Zbog podrške Palestini austrijski aktivist optužen da je hvalio terorizam, bit će izveden pred sud

Austrijski aktivist Michael Probsting bit će izveden pred sud pod optužbom da je "hvalio i podržavao terorizam" zbog govora...