Bukvarević: Kroz 15 prava pomažemo demobilisane borce i njihove porodice

Preporučujemo

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, nakon održane sjednice Vlade FBiH na konferenciji za medije u Mostaru, rekao je da Federalna vlada nastavlja realizaciju obaveza i zahtjeva iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

– Vlada nastavlja realizaciju obaveza u rješavanju zahtjeva iz oblasti boračko-invalidske zaštite. Na prošloj sjednici smo utvrdili određen broj zaključaka, a do danas smo jedan broj realizirali. Danas smo realizirali i jedan od zaključaka koji se odnosi na donošenje odluke za utvrđivanje koeficijanta za obračun i isplatu mjesečnih naknada za RVI, porodice šehida i poginulih boraca i dobitnike najvećih ratnih priznanja – rekao je Bukvarević.

- -

Ministar je istakao da je Federalna vlada prihvatila prijedlog boračkih udruženja i saveza da se dostignuti nivo sredstava na poziciji Federalnog ministarstva za boračka pitanja ne umanjuje.

– Sporazum nam je omogućio da priremimo odluku za ovu godinu i da, nakon pet godina, povećamo invalidnine za gotovo 90.000 ratnih vojnih invalida i porodica šehida i poginulih boraca i za 4.900 dobitnika najvećih ratnih priznanja. To je povećanje za 1,5 posto na mjesečnom nivou, a ukupno na godišnjem 5,5 miliona KM na ovih 280 miliona KM koje smo imali na raspolaganju – rekao je Bukvarević.

Federalni ministar je naglasio da ne postoje materijalna sredstva koja bi porodicama mogla nadoknaditi poginule, ratne vojne invalide i borce koji su dali mladost za odbranu BiH. – Ali nastojimo izdvajati u okviru raspoloživih sredstava, a FBiH izdvaja najveći procent za boračko- invalidsku zaštitu, i prihvatili smo da taj procent ostane i da pomognemo kategorijama u stanju potrebe. Predviđeno je da se kroz 15 prava pomogne kategoriji demobilisanih boraca i njihovim porodicama – rekao je Bukvarević

Bukvarević je kazao da je Federalna vlada na današnjoj sjednici donijela i zaključak da se sve primjedbe koje su uložili resorni ministri ugrade u Prednacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih obitelji.

- -

Prednacrt zakona o pravima demobilisanih branitelja i članova njihovih obitelji upućen je na uvid kantonalnim ministrima, kazao je Bukvarević, zato što je pitanje branitelja podijeljena nadležnost između kantona i Federacije.

Po njegovim riječima, s obzirom da će proces usvajanja tog zakona vjerojatno potrajati, Vlada FBiH odlučila je da ono što je u njezinoj nadležnosti čim prije riješi putem uredbi.

– Već smo pripremili uredbu o osnovnom osiguranju za borce muškarce koji imaju 60 godina i žene koje imaju 50 godina, a nemaju drugih primanja. Ta uredba je već upućena na mišljenje Federalnom ministarstvu finansija i Federalnom ministarstvu pravde. Očekujemo da vrlo brzo dođu pozitivna mišljenja i već bi na sljedećoj sjednici Vlada FBiH mogla razmatrati tu uredbu – kazao je Bukvarević.

Najnovije

Društvenim mrežama šire se “ratne fotografije” Štukana i Đure: Ovo su scene iz filmova

Poznati bh. glumac i književnik Feđa Štukan priveden je nedjelju na aerodromu "Nikola Tesla" zbog optužbi da predstavlja "bezbjednosnu...