Premijer Zolj: Novac je spreman kako bi se ispitalo gdje Sarajevo gubi vodu

Preporučujemo

Nakon današnje sjednice Vlade Kantona Sarajevo novoizabrani kantonalni premijer Adem Zolj održao je prvu pres-konferenciju uz prisustvo nekoliko ministara.

Zolj je na početku rekao da ima namjeru završiti započete projekte po onoj dinamici kako je ranije usvojeno na sjednicama Vlade.

- -

– Sada je aktuelan program o rekonstrukciji i održavanja cesta u Kantonu. Radit ćemo na izgradnji škola, unapređenju obrazovanja. Posvetit ćemo se Narodnom pozorištu i Pozorištu mladih. Smanjit ćemo parafiskalne namete biznismenima, bit će i poticaja – obećao je Zolj.

Najviše pažnje Zolj će posvetiti vodosnabdijevanju Sarajeva i boljem funkcionisanju GRAS-a.

– Inženjer sam po struci, a podaci koji mi dolaze na sto su mi paradoksalni. Da imamo toliko gubitaka vode, Sarajevo bi plivalo i to moram provjeriti u Vodovodu i kanalizaciji koji kažu da su gubici vode 70 posto. Imao sam sastanak sa predstavnicima EBRD-a i oni su mi rekli da je novac spreman da se tačno ispita gdje gubimo vodu i šta trebamo uraditi, ali u ViK-u su prespori da urade ovaj dio posla – pojašnjava Zolj.

Kantonalnom premijeru nije jasno kako se svakog dana dešava mnogo kvarova na vodovodnoj mreži. Po njegovom mišljenju bolje je promijeniti cjevi nego stalno kopati i ostavljati po pola grada bez vode, piše Faktor.

- -

– Raspisan je konkurs za novog direktora ViK-a i tražit ću od njega odgovor hoće li biti ili neće redukcija u ljetnom periodu – kazao je Zolj.

Bolje funkcionisanje GRAS-a za Zolja je prvi prioritet i već su obavljeni razgovori sa predstavnicima EBRD-a o kreditu za rekonstrukciju tramvajskih šina.

– Projektna dokumentacija za rekonstrukciju tramvajske pruge već se radi. GRAS mora nabaviti i nova vozila tramvaje, minibuse, autobuse i trolejbuse. Čitam u medijima da je GRAS kupio novih 20 autobusa, a oni stari po 18 godina. Opredjeljenje Vlade je da se kupiju nova vozila. Neka ih bude manje, ali će biti nova i upotrebljiva – kazao je Zolj.

Najnovije

Društvenim mrežama šire se “ratne fotografije” Štukana i Đure: Ovo su scene iz filmova

Poznati bh. glumac i književnik Feđa Štukan priveden je nedjelju na aerodromu "Nikola Tesla" zbog optužbi da predstavlja "bezbjednosnu...