Bukvarević: Više od 92.000 boraca prima naknade, pripremljeni kodovi za Registar

Preporučujemo

Ministarstvo za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je danas organizovalo prezentaciju Registra korisnika boračko-invalidske zaštite.

Kako je naveo ministar Bukvarević, Registar je namijenjen institucijama, koje bi podatke mogle koristiti u službene svrhe. Tim povodom su pripremljeni tzv. pristupni kodovi za pristup Registru namijenjeni za predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH, premijera i dopremijere Federacije BiH, i kantonalne ministre.

- -

“Radi se o kompletnom spisku svih branilaca koji primaju neku od naknada sa federalnog nivoa. Tu je 92.529 imena koji primaju stalnu mjesečnu naknadu iz federalnog budžeta i svi koji su po javnim pozivima dobili neku od novčanih pomoći u 2017. godini, a neke su unesene i od ranije”, rekao je Bukvarević.

Ministar je istakao da će kompletan registar svih korisnika biti ažuriran na mjesečnom nivou.

“Uručili smo pristupne kodove kako bi mogli pratiti stanje u registru korisnika boračko-invalidske zaštite”, dodao je Bukvarević.

On je kazao da će registrom biti jasno definisano šta je koji borac bio i radio u okviru Oružanih snaga, piše N1.

- -

“Svaki karton će biti upotpunjen i znat ćemo šta je ko dobio od ove države. Cilj je da se zna ko je ostvario koju vrstu prava i da se dođe do boraca koji su u stanju potrebe, a nikada ništa nisu dobili. Ima i onih koji ništa nisu ni tražili. Ovo je ujedno i jedan od zahtjeva demobilisanih boraca i svih drugih boračkih kategorija”, rekao je Bukvarević.

Najnovije

Trivić reagovala na prozivke Dodika, nazvala ga provincijskim spletkarošem i skorojevićem

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić osvrnula se na izjave Milorada Dodika u kojima je govorio o njenom radu te...