Bursać: Dodik se od jučer ne pita u RS, ostao “samo” član Predsjedništva

Preporučujemo

Kolumnista i književnik Dragan Bursać kazao je za N1 da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović toliko otišao u ljevo da je na kraju završio u desnici. Podsjetio je da se slična stvar desila i drugim ljevičarima, a kao primjer je naveo Milorada Dodika. Zaključio je da trenutno vlada šizofrena situacija između BiH i Hrvatske jer naša države glas razuma traži u HDZ-u i Andreju Plenkoviću.

N1: Bili ste vrlo jasni i oštri prema Zoranu Milanoviću. Nakon relativiziranja genocida u Srebrenici, on ne prestaje – kazao je šta još treba porodici Zec, vrijeđao je Džaferovića, članove PIC-a? Šta se desilo Milanoviću?

- -

Dragan Bursać: Moja reakcija je bila potpuno ljudska. Javno mnjenje će mi oprostiti teške riječi za čovjeka koji se šprda sa genocidom. Šta se događa sa Milanovićem? Moglo bi biti spašavanje redova Dragana Čovića. Tu je i Milanovićevo dodvoravanje desničarskoj sceni. To je jedan spektar. Sa psihološke strane nisam stručan.

Mogu li politički razlozi biti opravdanje za ovakve radikalne izjave?

Ne postoji politika gdje ćete pregaziti ljudskost u sebi, zrnce empatije prema drugima. Tu nema objašnjenja za ovakve izjave Milanovića. Još gore, ako on to ne misli, a govori, onda imamo posla sa težim oblikom licemjerstva.

Zbunjujeće je ovo što danas govori Milanoviće jer je ranije imao drugačije stavove?

- -

To je stvar sa mnogim bivšim ljevičarima poput Dodika. Otišli su toliko uljevo da su došli na desnu stranu. Ovo što Milanović govori, mislim da zbunjuje i ultradesničare u Hrvatskoj koji se pitaju kako nemaju ovakvog čovjeka u svojim redovima.

Koliko će ove posljednje izjave koštati odnose BiH i RH?

Ne znam mogu li ti odnosi ići niže. Plenković nam se zbog Milanovića pojavljuje kao glas razuma. Imamo šizofrenu situaciju gdje bh. političari će prije naći sagovornika u HDZ-u Hrvatske nego u Milanoviću. S druge strane, on ima sagovornike u Dodiku i Čoviću.

Čini se da je Milanović izjavama prevazišao i Dodika?

Milanović djeluje kao udarni srpski nacionalistički jastreb. Dodik je na drugoj strani konvertit, on govori kako situacija zahtjeva.

Sutra je sjednica NSRS o vraćanju nadležnosti. Kakva je vaša prognoza?

Ne znam šta da kažem, užasan sam prognozer. Ako kažem da će sve biti u redu, ovi će “padobranci” usvojiti zakone. Schmidt je pozvao da parlementarci usvoje zakon o zabrani negiranja genocida, a on će povući “Inzkov zakon”. Vidimo da su na sceni brzopotezne trampe. Poslanci u NSRS su poprilično reterirali. Dodik koji se pita za sve, od jučer se zvanično ne pita. Postao je “samo” član Predsjedništva BiH, piše N1.

Bursać: Dodik se od jučer ne pita u RS, ostao “samo” član Predsjedništva

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...