Macron: Balkan je srce Evrope

Preporučujemo

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izdvojio je Zapadni Balkan kao jedan od prioriteta nastupajućeg francuskog predsjedavanja Vijećem EU u prvoj polovini 2022. godine.

Macron je na konferenciji za medije u Parizu poručio da su jasna evropska perspektiva Zapadnog Balkana, investiranje u jedinstvo regiona i zajedničke ambicije EU i regiona ono na čemu treba raditi u naredom periodu.

- -

“Zapadni Balkan je više od susjedstva. Balkan je srce Evrope”, poručio je predsjednik Macron, prenosi Tanjug.

Emmanuel Macron je, predstavljajući prioritete francuskog predsjedavanja EU, konstatovao da je Zapadni Balkan danas ponovo ispunjen tenzijama i ukazao da EU ima “posebnu odgovornost” kada je ovaj region u pitanju.

“Moramo voditi politiku ponovnog angažmana i investiranja u cilju ekonomske integracije ovog regiona. Moramo se boriti protiv manipulacija nekoliko regionalnih sila koje kroz Balkan žele da destabilizuju Evropu. Politički i ekonomski rad na Zapadnom Balkanu je rad na suverenitetu Evrope”, nagalasio je Macron.

Francuski predsjednik je upozorio i da se za 50 godina neće moći da govori o “Evropi mira” ukoliko se Zapadni Balkan “ostavi u situaciji u kojoj je sad”.

Najnovije

Masakr u Daruvaru: Ubica ispitan i prevezen na nepoznatu lokaciju

Krešimir Pahoki, koji se sumnjiči za masakr u Daruvaru, ispitan je jutros i predan u pritvorski nadzor, dok je...