Bursać: Ne mogu preći preko seksističkih uvreda koje je Goran Samardžić uputio Jeleni Kalinić, neću objaviti knjigu za Buybook!

Preporučujemo

Banjalučki novinar i kolumnista portala Al Jazeere Balkans Dragan Bursać oglasio se danas povodom seksističkih napada i uvreda suvlasnika Buybooka Gorana Samardžića, upućenih novinarki Jeleni Kalinić, koje su izazvala zgražanje i osude javnosti.

“Dobri moji, red je da vam se malo ozbiljnije obratim. Mnogi od vas su upoznati sa seksističkim napadima i uvredama suvlasnika Buybooka Gorana Samardžića na novinarku Jelenu Kalinić. Naprosto je nevjerovatan sublimat užasno violentnog verbalnog seksizma u par rečenica.

- -

Ja, kao neko ko je proganjan, šikaniran, kome prijete smrću i na mnoge načine pokušavaju zastrašiti, NE MOGU preći preko ovakvih pojava. Goran Samardžić je javna ličnost, njegova riječ ima težinu, kao što težinu imaju i reakcije na izgovorenu riječ. Dakle, moj rukopis je prošao na Buybookovom konkursu i knjiga bi mi trebala biti objavljena na proljeće.

Kako god, zbog svega navedenog, JA NEĆU OBJAVITI KNJIGU ZA BUYBOOK!

Buybook je velika izdavačka kuća, najbitnija u BiH, u Buybooku rade fenomenalni ljudi, koji vrhunski obavljaju svoj posao…

No, zaista pod ovakvim okolnostima NE MOGU, NITI ŽELIM IZDATI KNJIGU ZA BUYBOOK.

- -

I nekako se, dobri moji, moramo učiti da hrabrost nije divljačko srljanje u ludost, niti haversko-jaranska ćutnja i odobravanje seksističkih i inih ispada pojedinaca. Hrabrost je rad, prije svega na svojoj svijesti i savjesti po svaku cijenu, koliko god reprekusije bile velike i skupe.

Ne u moje ime! Ne u moje ime seksualno uznemiravanje, zlostavljanje, ne u moje ime licemjerstvo, ćutanje i odobravanje seksizma!, poručio je Bursać.

Prije nekoliko dana, Goran Samardžić, pisac i suvlasnik izdavačke kuće Buybook, nudio je u privatnoj prepisci na Facebooku, novinarki Jeleni Kalinić ” svoj genetski materijal u fildžanu#. Pokušao se “izviniti” putem svog FB profila, objavljući i prepisku, no ono što je napisao bilo je sve osim iskrenog izvinjenja.

Samardžić je nakon toga izbrisao svoj profil na ovoj društvenoj mreži.

(E.L.).

Najnovije

Macron naljutio Bijelu kuću jer je pozvao delegaciju iz Rusije na proslavu godišnjice Dana D

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron pozvao je predstavnika Rusije na proslavu 80. godišnjice Dana D, odnosno iskrcavanja na Normandiju. Ovaj potez...